Paryskie gotowanie z Rachel Khoo

Zamieszkała w Paryżu Brytyjka, autorka książek i artykułów poświęconych kulinariom, a przy tym kuchmistrzyni Rachel Khoo zaprasza do swojej czarującej kuchni. Gospodyni programu Paryskie gotowanie z Rachel Khoo zapozna polskich widzów BBC Lifestyle z tajnikami współczesnej kuchni francuskiej.

Rachel jest przekonana, że francuskie przysmaki mogą powstawać poza murami snobistycznych restauracji nagradzanych gwiazdkami Michelina.

Przez ponad rok ta znakomita, niekonwencjonalna kucharka - wykształcona w szkole Le Cordon Bleu - prowadziła maleńką knajpkę w swym paryskim mieszkaniu. Odniosła sukces, a przecież Paryż uważany jest za jedno z najważniejszych miast na kulinarnej mapie świata!

Miejsca było na tyle, by ugościć dwie osoby. Ci, którym udało się tu dostać, mogli skosztować wspaniałych dań, jakie Rachel tworzyła w swym mikroskopijnym królestwie. Klasycznym, francuskim potrawom potrafiła nadać wyjątkowy charakter. Przyrządzała wspaniałe, współczesne przysmaki - dania proste, bez udziwnień i bardzo, ale to bardzo, smaczne.

Rachel zaprasza nas do wypróbowania jej własnych przepisów. Odrzuca wszelkie popularne dania i zabiera widzów do udziału w zaskakującej, smakowitej przygodzie.

W sześciu odcinkach swego programu Rachel pokaże jak przyszykować wiele różnorodnych potraw - od najprostszych kolacji po wymyślne ciasta i desery. Wśród proponowanych przez nią smakowitości warto wymienić choćby ciasto pistacjowe z kozim serem, malutkie tarty z grapefruitem i bezą czy kurczaka z cytryną i... lawendą.

Rachel jest nie tylko pełną pasji mistrzynią patelni - jest też naszym przewodnikiem po mało znanych zakątkach Paryża. Zabiera widzów na targi i do sklepów, tam, gdzie można znaleźć najlepsze produkty i poznać fascynujących ludzi. W czasie wizyt na jarmarkach i w knajpkach Rachel opowiada o ekscytujących smakach i aromatach, które mają wpływ na nowoczesną kuchnię Paryża - dość wspomnieć o kuchni marokańskiej, wietnamskiej czy potrawach z Sudanu.

- Zapraszam widzów do swojej małej kuchni w Paryżu. Chcę udowodnić, że, by gotować pyszne, francuskie dania, nie trzeba mieć supernowoczesnego sprzęt, ani gwiazdki w przewodniku Michelina. Znakomite rezultaty można z powodzeniem osiągnąć we własnym domu! - mówi Rachel Khoo.

Czy urządza piknik nad Sekwaną, szykuje popołudniową przekąskę, czy elegancką herbatkę - Rachel przedstawia widzom naprawdę wyjątkowy i nowoczesny portret francuskiej kuchni.

 

RACHEL KHOO - BIOGRAFIA

Rachel urodziła się w Croydon pod Londynem. Specjalizuje się w tworzeniu wyrobów cukierniczych, wydała dwie książki kulinarne i bardzo sobie ceni twórcze podejście do jedzenia. Nic dziwnego, bo ukończyła prestiżową akademię sztuk - Central Saint Martins College w Londynie. Karierę zawodową rozpoczęła, pracując dla jednej z dużych marek modowych, gdzie zajmowała się PR-em
i marketingiem.

Wkrótce okazało się jednak, że miłość do kulinariów jest silniejsza niż chęć promowania najlepszych nawet strojów. Rachel przeniosła się do Paryża i wstąpiła w szeregi uczniów słynnej, francuskiej szkoły Le Cordon Bleu. Zdobyła dyplom cukierniczy. Nowo nabyte umiejętności przydały się jej podczas pracy w uroczej paryskiej księgarnio-kawiarni - La Cocotte. Po jakimś czasie Rachel otworzyła restaurację w swoim mieszkaniu w dzielnicy Belleville. Jej knajpka - najmniejsza w mieście, bo wyposażona tylko w dwa stoliki - zdołała narobić dużo szumu, gdyż przypadła do gustu wybrednym francuskim krytykom kulinarnym.

Trzeba przyznać, że Rachel ma nietypowe podejście do gotowania. Możliwe, że duża w tym zasługa jej malajsko-chińsko-austriackiego pochodzenia. I chyba właśnie dlatego będzie dla polskich widzów BBC Lifestyle znakomitym przewodnikiem po kulinarnych rozkoszach Paryża.

Źródło: Informacja prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 97

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25