Przy stole z papieżem Franciszkiem

Ta książka, to pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku.

Wiele już powstało książek i opracowań, które przybliżają nam życie i pontyfikat papieża Franciszka. Tym bardziej nie brak na księgarskich półkach książek kulinarnych. Ale proponowana przez nas publikacja jest ze wszech miar wyjątkowa. To piękny i oryginalny album. Przedstawia fakty i wydarzenia z życia Jorge Mario Bergoglio, ale nie jest to zwykła biografia, w luźnych opowieściach poświęconych różnym etapom życia „papieża z dalekiej Argentyny" będziemy mieli okazję poznać tę niezwykłą postać. Zaczynając od historii jego przodków, przez lata młodzieńcze, kapłańskie, posługę biskupią, aż do objęcia stolicy Piotrowej. Nie będzie to jednak faktograficzny opis, a kulinarna, pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku. Czy zatem jest to książka kulinarna? Tak! Możemy określić ją tym mianem. Znajdziemy w niej przecież wiele przepisów na pyszne i proste dania, specjały kuchni włoskiej i argentyńskiej.

Zapraszamy do lektury, do fascynującej uczty dla naszych zmysłów. Niech czarowne fotografie, piękny tekst i przepisy na smakowite i zdrowe dania przeniosą nas do Włoch, Argentyny i Watykanu.

Cóż, jeśli sam papież Franciszek zaprasza nas do stołu, nie wypada nam odmówić...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Roberto Alborghetti pisarz i dziennikarz, 63 lata, pochodzi z Bergamo (Italia). Żonaty, ma jedną córkę. Przez wiele lat pracował jako dziennikarz w lokalnym poczytnym dzienniku L'Eco di Bergamo. Produkował także programy dla lokalnej telewizji Bergamo TV ora dla rozgłośni Radio Alta. W pewnym momencie pozostawił dziennikarstwo i oddał się pisarstwu. Na początku były to książki hagiograficzne o świętych, czy też o wybitnych postaciach Kościoła. Pojawiły się także publikacje o charakterze edukacyjnym. Alborghetti jest wziętym katolickim dziennikarzem, który wzrastał w oratorium parafialnym, stąd też organizuje spotkania i debaty w różnych szkołach i parafiach. W ostatnim roku na spotkania z nim przybyło 35 tysięcy młodych Włochów.

W sposób szczególny zainteresował się osobą papieża Franciszka. Napisał już o nim sześć książek. Obok obszernej biografii, napisał też jedną na temat wychowania, potem o godności pracy ludzkiej, następnie o integracji społecznej - przywołując najważniejsze wypowiedzi papieża w tej kwestii, jak na przykład te dotyczące przemytu i handlu ludzi. Przedostatnia książka nosi tytuł „La misericordia all'improviso" („Niespodziewane miłosierdzie") i opowiada o niespodziewanych i zaskakujących wizytach Papieża, jakie miały miejsce w czasie Roku Miłosierdzia.

Zainspirowany faktem, iż papież Franciszek każdą modlitwę Anioł Pański kończy życzeniami: „dobrego obiadu", postanowił poświęcić kolejna książkę tematyce pożywienia, ale widzianego oczami Franciszka. Powstała książka „Przy stole z papieżem Franciszkiem" - wydana w Italii przez prestiżowe wydawnictwo Mondadori - stała się od razu wydarzeniem wydawniczym i medialnym. W ciągu paru miesięcy przetłumaczono ją na wiele języków a artykuły i recenzje ukazały się na szpaltach wielu ważnych gazet i portali.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 76

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25