Tu nie ma kakofonii kolorów, czcionek, photoshopowych bajerów, starych łyżek i obtłuczonych glinianych kubków. Jest kobieta, jej mała kuchnia, kuchenny blat, minimum urządzeń i potrawy, które wołają: zrób mnie. Tu wszystko jest do zrobienia. Apetyczne, kolorowe, domowe.
Przede wszystkim jest Nowy Jork. Miasto tysiąca zapachów, setek nacji i języków. Pulsująca kolorami mekka smakoszy. Kulinarny tygiel, w którym wykwintna kuchnia miesza się z potrawami ze wszystkich stron świata.
Jest też maleńka kuchnia na Manhattanie, której 4m² szczelnie wypełniają nowojorskie smaki. To tu autorka książki wyczarowuje swoje dania. Niech jej proste i efektowne przepisy staną się Twoim oknem na kulinarny świat.
Nie potrzebujesz nieosiągalnych składników ani dyplomu szefa kuchni. Wystarczy miłość do gotowania i... Nowego Jorku.
O AUTORCE:
Deb Perelman - wstaje rano i cały dzień gotuje w swej maleńkiej nowojorskiej kuchni wszystko, na co przyjdzie jej ochota. Gdy zakładała blog kulinarny Smitten Kitchen, nie sądziła, że jego prowadzenie stanie się zajęciem na cały etat ani że jej przepisy będą inspirować miliony czytelników. Pokazując znakomite potrawy, które można przygotować z nieskomplikowanych składników, stała się najbardziej popularną blogerką kulinarną na świecie.
W poprzednich odsłonach tak zwanej kariery była kierowniczką zmiany w sklepie z płytami, lukrowała „Happy Birthday" na tortach urodzinowych, zajmowała się arteterapią i była dziennikarką piszącą o nowych technologiach. Swoją obecną pracę lubi najbardziej. Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu to jej pierwsza książka. Deb mieszka w Nowym Jorku z mężem i synkiem.