Kuchnia polska bez pszenicy

Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej.

Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego.

W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak
wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków!

Marta Szloser zaczęła gotować z potrzeby serca - dosłownie. Przepisami dzieli się na stronie Na Kuchennym Progu, co jakiś czas odkrywając w swojej diecie nowe progi, jak np. wykluczenie cukru, glutenu, krowiego mleka czy mięsa. W
Kulinarnej Czytelni recenzuje książki z jedzeniem w roli głównej lub tylko w tle. Ukończyła kurs tradycyjnej dietetyki, ale podąża własną ścieżką. Najchętniej zamknęłaby się w kuchni i wymyślała nowe bezglutenowo-bezcukrowe słodkości. Jest autorką większości zamieszczonych tu przepisów.

Wanda Gąsiorowska łączy zgłębianie wiedzy o żywieniu z praktyką we własnej kuchni, szukając przekonujących argumentów dla dietetycznych zakazów i zaleceń. Jej zainteresowania zaowocowały dietą wegetariańską, rezygnacją z cukru, glutenu, nabiału, a także certyfikatem doradcy dietetycznego. Swą wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu Kuchnia Edukacyjna. Popularyzuje informacje żywieniowe sprzeczne z podejściem akademickim i pokazuje, jak wykorzystać je w praktyce. Jej zasługą jest wstęp do książki.

 

Data publikacji: 8 października 2014
Cena: 39,90 zł
ISBN: 978-83-64481-13-0
Format: 165x 205 mm
Liczba stron: 368 + 16 (wkładka kolor)
Oprawa: broszurowa ze skrzydełkami
Gatunek: kuchnia, diety

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6