Mango w bezie Marysi - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na tort bezowy z egzotycznymi owocami.

Beza
8 białek
1 duża szczypta soli
480 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Mango curd
550 g pulpy z mango
110 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)
45 g masła

Krem śmietanowy
1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
4 limonki
10 łyżek cukru pudru

Wykonanie
2 dojrzałe mango
4 jajka
3 marakuje
250 g borówek amerykańskich
mięta do dekoracji
granatowe i żółte bratki do dekoracji
2 limonki

Beza
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Pod koniec dodać ocet i skrobię. Przygotować trzy blaty oraz kilka bezików. Piec około 2 godzin w temperaturze 140°C.

Mango curd
Pulpę z mango, cukier, sok z cytryny oraz żółtka gotować. Zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodać do kremu i ponownie podgrzać do temperatury około 90°C. Dodać masło, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem śmietanowy
Ubić śmietankę z serkiem mascarpone i skórką z limonki. Dodać cukier oraz sok i skórkę z limonek. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wykonanie
Złożyć po kolei: beza, mango curd, krem śmietanowy. Powtórzyć trzy razy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce mango oraz marakui, miętę, kwiaty i beziki. Ozdobić pokrojonymi limonkami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2