Matcha i pomarańcza Marcina - przepis z "Bake Off..."

W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na sernik z dodatkiem herbaty matcha.

Kruchy spód oraz dekoracja z kruchego ciasta
2 szklanki mąki pszennej
180 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki miodu
200 g migdałów bez skórki

Pomarańczowa żelka
4 sparzone, wyszorowane pomarańcze
10 g żelatyny
20 g cukru (do smaku)

Masa serowa
woda do przygotowania produktów na parze
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
3 żółtka
80 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka herbaty matcha (w proszku)
skórka starta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy oraz niewielka ilość do namoczenia żelatyny
20 g żelatyny
550 g dwukrotnie zmielonego, chudego twarogu

Galaretka z zielonej herbaty z kawałkami pomarańczy
3 łyżeczki lub dwie torebki zielonej herbaty
200 ml wody
50 ml wrzątku
8 g żelatyny
2 łyżki cukru
1-2 pomarańcze
50-100 g rodzynek

Dekoracja
125 g śmietany 36%
125 g serka mascarpone
1 laska wanilii
1 łyżka herbaty matcha (w proszku)
listki świeżej mięty

Kruchy spód oraz dekoracja z kruchego ciasta
Wszystkie składniki oprócz migdałów wymieszać i zagnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. Migdały posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta. Całość owinąć folią i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów, wyciąć dwa okręgi o średnicy 20 cm. Jeden z nich ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut (do złotego koloru). Przez pierwsze 8 minut ciasto piec przykryte folią aluminiową i obciążone grochem. Drugi okrąg podzielić na 12 trójkątów. Wyłożyć je na blaszkę i piec razem ze spodem.

Pomarańczowa żelka
Z jednej pomarańczy zetrzeć połowę skórki. Wszystkie pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisnąć sok. Filety przełożyć do garnka, wlać sok (niewielką ilość zostawić do namoczenia żelatyny), dodać część startej skórki i cukier. Zagotować. Żelatynę namoczyć i dodać do zagotowanych owoców. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość zblendować, następnie wlać do metalowej lub silikonowej okrągłej formy o średnicy 19 cm. Odstawić do ostudzenia, następnie zamrozić.

Masa serowa
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić metalową miskę, dodać śmietankę (50 ml), żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz herbatę matcha. Ubić na parze. Dodać skórkę startą z ¼ pomarańczy. Ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości soku z pomarańczy i dodać do gorącej masy. Mieszając, dodać zmielony twaróg. Tak przygotowaną masę odstawić do ostygnięcia. Dodać ubitą śmietanę (150 ml). Całość dokładnie połączyć ze sobą. Do tortownicy o średnicy 20 cm włożyć kruchy spód, na niego wylać około połowę masy, następnie wyłożyć zamrożoną żelkę pomarańczową oraz dodać resztę masy serowej. Chłodzić do całkowitego stężenia.

Galaretka z zielonej herbaty z kawałkami pomarańczy
Herbatę namoczyć w wodzie i odstawić na dwie godziny. Wyciągnąć fusy, dolać wrzątek, wymieszać i dodać żelatynę oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Pomarańcze wyfiletować (potrzeba około 12 filetów). Na schłodzoną masę serową wyłożyć filety oraz rodzynki, a następnie zalać tężejącą galaretką z zielonej herbaty.

Dekoracja
Ozdobić rozetkami z bitej śmietany i mascarpone z ziarenkami wanilii, odrobiną herbaty matcha, listkami mięty oraz elementami z kruchego ciasta.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 99

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 43

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3