Do góry

Bake off

Miodownik królewski Jagody - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski.

Ciasto miodowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej

 

Krem budyniowy

  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
  • 1 kostka masła (200 g)

 

Masa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

 

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

 

Nasączka

  • 3 kieliszki miodu pitnego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto miodowe
Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy (około 20 cm na 30 cm). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 10 minut.

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, wsypując stopniowo cukier. Po kolei dodawać żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 30 cm na 20 cm w 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i rzucić na podłogę z wysokości metra.

Krem budyniowy
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozrobić budyń. Wlać do gotującego się mleka i ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na biały puch, dodać wystudzony budyń i dobrze utrzeć.

Masa orzechowa
Masło z cukrem i miodem gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować.

Nasączka
Wymieszać miód pitny, sok z cytryny oraz cukier puder.

Składanie ciasta
Miodowy placek posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu budyniowego, na wierzch położyć nasączony biszkopt. Posmarować kremem, przykryć miodowym plackiem i posypać orzechami w miodzie.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń