Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka kokosowe są supermiękkie i lekko ciągnące się. Wymagają minimalnej liczby składników, a całość przyrządzisz w zaledwie 20 minut. Masa nie wymaga schładzania w lodówce, dzięki czemu są idealne dla osób zapracowanych i zabieganych.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1415
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1415
Składniki
W misie miksera utrzyj masło, wiórki kokosowe i cukier do uzyskania lekkiej i puszystej masy, przez ok. 2 minuty.
Dodaj jajko i ekstrakty smakowe, a następnie wymieszaj wszystko do połączenia.
Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj tylko do połączenia, uważając, by nie przemieszać ciasta.
Dużą łyżką nakładaj kulki ciasta na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępnie 4-5 cm. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz je przez 8-11 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.
Ciasteczka kokosowe wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam i włóż do miseczki żaroodpornej. Dodaj odrobinę oleju kokosowego i rozpuść całość w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Za pomocą pędzelka lub widelca rozprowadzaj polewę na ciasteczkach esami-floresami. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i kawałkami orzechów lub migdałów.
Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres do 3-4 dni.