Multicooker przetestowany! Zobaczcie, co sądzą o nim inni!

Nasi dzielni testerzy mieli tydzień na wypróbowanie Multicookera firmy Phillips. Podzielili się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat tego urządzenia. Sprzęt testowały osoby, które zwyciężyły w konkursie Philips Multicooker.

- Do wypróbowanie Multicookera Philipsa przygotowywałem się długo i pieczołowicie. Wymyślałem potrawy, czytałem co dzięki temu urządzeniu mogę zrobić. Opis producenta był bardzo zachęcający i nie znalazłem żadnych negatywnych opinii użytkowników. Z jednej strony byłem bardzo podekscytowany, a z drugiej byłem pełen obaw, czy Multicooker sprosta moim oczekiwaniom. (...) Dodatkowo mieszkam w nowym budownictwie, więc zgodnie z nową modą dysponuję małym aneksem kuchennym. Czy Multicooker Philipsa będzie remedium na moje problemy i potrzeby? - tak zaczęła się przygoda z Multicookerem Wiktora Grądziela. W jego recenzji znalazło się miejsce na duszoną wołowinę:

 

- Duszenie wołowiny! Kto nie lubi tego najzdrowszego z mięs? Ja kocham. Szczególnie w postaci duszonej. Jednak dla osób, które mają mało czasu jest to niekomfortowe mięso. Trzeba je długo dusić, pilnować, mieszać. Niby nic specjalnego, jednak ciągle trzeba mieć te czynności z tyłu głowy. Jednak nie przy Multicookerze Philipsa. Po prostu wkładamy produkty i czekamy, aż usłyszymy sygnał skończonego duszenia. Oczywiście warto co jakiś czas sprawdzić, czy wołowina jest już odpowiednio miękka, jednak zaniedbanie tej czynności nie grozi pożarem, przypaleniem garnka etc. Nie próbowałem rozgotować mięsa, jednak sądzę, że jest to mało prawdopodobne, bo Multicooker utrzymuje stałą temperaturę, więc nawet jak przetrzymamy 10 minut mięso to nie powinno mu to zaszkodzić.

 

- Rozpakowując paczkę ucieszyłam się także na widok książek z przepisami. Są ładnie wydane a przepisy ciekawe. Urządzenie Multicooker jest genialne. Dostałam je w piątek i od soboty zaczęłam testowanie. Już pierwszego dnia zrobiłam ciasto czekoladowe, kurczaka z grzybami i ziemniaki na parze, pyszne Rissotto i konfiturę śliwkową. Wszystko wychodzi pyszne. Co najważniejsze gotujemy szybko i bez wysiłku. - cieszy się Katarzyna Radziejewska. Dodaje też: - Jestem zadowolona również z tego że tak bardzo łatwo czyści się misę i akcesoria.

 

- Fajne urządzenie dla osób nieumiejących/nielubiących gotować. W komplecie z urządzeniem dostajemy 2 książeczki z przepisami na potrawy możliwe do przyrządzenia w jednym garnku. Jest nawet schabowy ;) Urządzenie smaży, gotuje, dusi, przyrządza na parze, piecze...Szkoda, że nie pierze, nie sprząta i nie prasuje... Jeszcze mogłoby krawaty wiązać ;) W każdym razie, jedzenie przygotowuje się szybko i sprawnie, bez zbędnego "doglądania garów". Na dodatek po wszystkim jest mało mycia. To niewątpliwa zaleta tego urządzenia. Kombajn jest lekki i kompaktowy, dzięki czemu można spokojnie gotować sobie w pokoju, oglądając telewizję. Fajny motyw - spróbujcie! - zachęca Krzysztof Zarębski.

 

- Produkt jest rewelacyjny.Jego możliwości są ogromne dzięki wielu funkcjom i programom. Użytkowanie jest intuicyjne a sam proces przyrządzenia potraw sprowadza się najczęściej do wrzucenia składników - dodatkowo dołączone są 2 książki z naprawdę niebanalnymi i smacznymi przepisami. Wszystkie ciasta pozbawione są zakalca oraz nie są wyschnięte a dodatkowo wyrastają naprawdę duże. Gotowanie zup to czysta przyjemność, a do tego nie zajmuje to dużo czasu - wylicza Michał Kucewicz. - Wszelkie potrawy są pełne smaku - koniec z wysuszonym kurczakiem! Świetną opcją jest możliwość robienia domowego jogurtu - jest przepyszny, jednak proces jest długotrwały i najlepiej włączyć go na noc.

 

- Multicooker przeszedł moje oczekiwania. Zazwyczaj dość ostrożna z podobnymi wynalazkami, wierna tradycyjnym formom, a Multicooker stanął na blacie i przełamał konwenanse - przyznaje Ewelina Skokowska. - Arsenał garnków i patelni ulega zmniejszeniu - dodaje.

 

Testy redakcyjne także poszły nam rewelacyjnie!


W zestawie otrzymałam miarkę do ryżu, szpatułkę do mieszanie, chochlę do zupy, miarkę wewnętrzną, kosz do gotowania na parze oraz nasadkę do odprowadzania pary. Plusem jest rączka za pomocą której można podnosić urządzenie. Czytelny i wygodny programator pozwala na łatwe programowanie.

 


Dodatkowe funkcje:
- czas programu można regulować,
- program można wyłączyć w każdym momencie,
- czas pracy jest odliczany na wyświetlaczu,
- wyłącza się automatycznie po zakończeniu programu.


W zestawie otrzymałam również dwie książeczki z przepisami, ilustrowane pięknym zdjęciami. Proste przepisy, z rzetelnymi opisami krok po kroku zachęcają i inspirują do gotowania!

 

Zdecydowałam się na przygotowanie jednego z przepisu, do którego zachęcili mnie producenci. Była to wołowina w winie.

 

Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 600 ml czerwonego wina (dodałam wytrawne, bułgarskie wino)
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wymiennie można zastosować 4-5 ziaren)
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 6 suszonych śliwek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- szczypiorek do dekoracji

 


Sposób przygotowania:

1. Wcisnęłam przycisk Menu i wybrałam program Fry. Za pomocą przycisku Cooking Time ustawiłam czas na 6 min. Kliknęłam przycisk Start.

2. Do misy urządzenia wlałam oliwę, zeszkliłam drobno posiekaną cebulkę.

 

 

Dodałam przyprawy, śliwki i obtoczone w mące kawałki mięsa. Podsmażyłam na brązowo.

 

 

3. Wlałam wino i zamknęłam pokrywę.

4. Nacisnęłam przycisk Menu i wybrałam program Stew. Za pomocą przycisku Cooking Time ustawiłam czas na 2 godziny i 30 minut. Kliknęłam Start.

5. Aby sos zgęstniał, ostatnie 15 minut gotowałam bez przykrycia.

6. Kiedy program dobiegł końca, urządzenie automatycznie przełączyło się na funkcję Keep Warm.

 

 

Ważną zaletą Multicookera jest funkcja Keep Warm, która pozwala na przygotowanie dania trochę wcześniej i - nawet po upływie kilku godzin - trzyma ciepło. Na noc misę z daniem możemy schować do lodówki, a następnego dnia włożyć z powrotem do urządzenia i szybko je pogrzać.

 

A po gotowaniu, misę bardzo łatwo umyć.

 

Urządzenie jest wielkości porównywalnej do dużego garnka, więc jeśli nie chcemy go trzymać na widoku, możemy z łatwością schować do szafki.

 

Polecam!

 

Dla tych, którzy zamierzają kupić Multicookera mamy jeszcze kilka propozycji przepisów.

 

Kasza gryczana

Czas przygotowania: 20 minut, Opcja: Rice, Liczba porcji:3

 

 

Składniki:

- 250 g kaszy gryczanej (2 miarki)

- 0,5 litra wody

- łyżka masła

- 1łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

1. Odmierzyć 2 miarki kaszy, dokładnie wypłukać i umieścić w misie.
2. Dolać wody i soli.
3. Zamknąć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START.
4. Po zakończeniu gotowania dodać łyżkę masła i wymieszać.
5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.


Zupa krem z cukinii

Czas przygotowania: 25 minut, Opcja: Fry, Stew, Liczba porcji 4

 


Składniki:
-640 ml bulionu warzywnego
-600 g cukinii pokrojonej w kostkę
-1 średniej wielkości cebula pokrojona plastry
-1 ząbek czosnku, rozgnieciony
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
-sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:
1.Umieścić wszystkie warzywa w misie urządzenia.
2.Nacisnąć MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME na 10 minut i nacisnąć START. Nie zamykając pokrywy, mieszać co jakiś czas.
3.Dodać bulion oraz sól i pieprz do smaku.
4.Ustawić program STEW i COOKING TIME na 15 minut.Zamknąć pokrywę.
5.Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6.Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
7.Dla lepszej konsystencji zupy można ją zblendować i dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.


Skrzydełka miodowo-cytrynowe

Czas przygotowania: 45 minut, Opcja: Bake, Liczba porcji 4

 

 

Składniki:

-1 kg skrzydełek z kurczaka
Sos:
-drobno starta skórka z 1 cytryny
-40 ml soku z cytryny
-180 ml miodu
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu umieścić w misie urządzenia i wymieszać.
2.Do sosu włożyć skrzydełka, aby się zamarynowały. Przykryć misę i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
3.Umieść misę w urządzeniu i zamknąć pokrywę.
4.Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku TEMPERATURE
wybrać 180 °C. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 45 minut. Nacisnąć przycisk START.
5.Po 20 minutach wlać pozostałą część sosu i kontynuować pieczenie do końca 45-minutowego programu.
6.Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
7.Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

 

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 125

wszystkie
2
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1