Nasze ryby

Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!

Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach życiowych oraz cechach pozwalających na rozpoznanie. To ostatnie ma znaczenie zwłaszcza dla grupy zainteresowanej w sposób szczególny - dla wędkarzy; do nich książka też jest adresowana. Błędne rozpoznanie zdobyczy (o co czasem nietrudno) może prowadzić do poważnego konfliktu z prawem. Książkę uatrakcyjniają i jej poglądową wartość podnoszą doskonałe ilustracje ryb, sporządzone z fotograficzną dokładnością. Pokazują istotne cechy budowy ich ciał. Część szczegółową poprzedza ogólna, przybliżająca wiedzę o środowisku wodnym i biologii jego mieszkanek. Solidna porcja wiedzy, tam zawarta, jest przekazana językiem lekkim i przystępnym, urozmaicona ciekawostkami z życia wziętymi. Za drobny, ale smakowity dodatek do przeglądu gatunków można uznać wplecione gdzieniegdzie oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Uzupełnieniem całkiem praktycznym, jeśli wziąć pod uwagę obecną ruchliwość Polaków, są nazwy opisywanych gatunków w sześciu językach - naszych najbliższych sąsiadów oraz angielskim.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
15
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1