Do góry

Bake off

Na surowo Rafała

Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną.

Ciasto surowe
2 szklanki mąki (ok. 250 g)
1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)
225 g lekko rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli

Różowe monoporcje
45 g białej czekolady
45 g suszonej żurawiny

Różowa polewa lustrzana
10 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)
150 g malin
75 ml wody
100 g cukru
100 g słodzonego skondensowanego mleka
100 g białej czekolady
opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy

Orzechowe monoporcje i batony
70 g masła orzechowego
garść soli gruboziarnistej

Brązowa polewa lustrzana
2 łyżeczki żelatyny (ok. 10 g)
50 ml wody
150 g cukru
50 g kakao
100 ml śmietany 30%

Do dekoracji
pokruszona biała czekolada
płatki migdałowe
migdały

Ciasto surowe
Mąkę wysypać na blachę i piec w temperaturze 175°C przez 5 minut. Połączyć z cukrem, masłem, mlekiem, wanilią oraz solą. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu masę podzielić na dwie części.

Różowe monoporcje
Do masy dodać rozdrobnioną białą czekoladę oraz suszoną żurawinę. Wymieszać, a następnie przełożyć do półkolistych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Różowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. Maliny ugotować i przetrzeć przez sitko. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlać skondensowane mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać czekoladę oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Orzechowe monoporcje i batony
Do ciasta dodać masło orzechowe oraz sól gruboziarnistą. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do półkolistych i prostokątnych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Brązowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodać kakao i śmietankę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Udekorować według uznania.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń