Fot. 123RF
Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa. Oto kilka naszych propozycji, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny.
Fot. Kardamonowy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jak stwierdziła jedna z naszych użytkowniczek "zaproponowane przyprawy, musztarda i trik z solą, sprawiają że mięso jest idealne". Nie pozostaje nam nic więcej, jak tylko podpisać się pod tymi słowami.
Fot. Madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeśli raz samodzielnie przygotujecie wędliny, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąc po te sklepowe. Przede wszystkim ze względu na ich niepowtarzalny smak. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że domowe wędliny są znacznie tańsze niż te kupne.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Ten przepis z pewnością nie nadaje się dla osób niecierpliwych. Jednak oczekiwanie zostanie wynagrodzone, gdyż ta długo peklowana szynka naprawdę powala smakiem.
Fot. Goramarcina1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeżeli chcecie przygotowywać naprawdę wyśmienite wędliny, koniecznie zaopatrzcie się w szynkowar. Dzięki temu urządzeniu przygotowanie domowych szynek będzie proste jak nigdy przedtem.
Fot. Goramarcina1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
To kolejna propozycja dla cierpliwych, gdyż schab potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć. Warto jednak poczekać, ponieważ efekt jest naprawdę zachwycający. Takaa wędlina będzie hitem na każdym świątecznym stole.
9. Szynka drobiowa z szynkowaru
Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Oto propozycja wręcz idealna, dla wszystkich osób na diecie. Chude mięso przygotowane w szynkowarze możemy zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Ten przepis jest kolejnym dowodem na to, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy nie musimy odmawiać sobie przyjemności.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Mięso duszone w piwie nabiera delikatności i intensywnego aromatu. Cienko pokrojona szynka, podana na zimno sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek. Możecie równiez zaserwować ją na ciepło, jako element drugiego dania, podczas świątecznego obiadu
Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Jagoda50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeśli szukacie pomysłu na schab z niecodziennymi dodatkami, ten przepis będzie dla was idealny. Z pewnością będzie przebojem na niejednym przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl