Ciasta na Boże Narodzenie

Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę!

fot. sieć restauracji "Ganesh"

Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji)

placki naan

Składniki:

1 kg mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200⁰C, przez ok. 2 - 3 minuty.

 

Samosa (smażone pierożki wegetariańskie)

placki naan

 

Składniki:

Ciasto:

80g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda
Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

2 duże ziemniaki
10g zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5l oleju


Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem" z półkola ciasto.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej bo środek będzie zimny. Obtaczamy ok 5-10 min do uzyskania złocistej barwy.


Murgh Hara Masala (porcja dla 2 osób)

placki naan

Składniki:

200g szpinaku mrożonego lub świeżego (rozdrobnionego w blenderze)
200g filetu z kurczaka
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
Sól (łyżeczka)
Pieprz (łyżeczka)
Chat Masala (łyżeczka)
Mielony kminek indyjski (łyżeczka)
Kurkuma (pół łyżeczki)
1 - 2 łyżki oleju lub oliwy
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy czosnek oraz pokrojony w drobne paski imbir, po czym dorzucamy rozdrobniony szpinak i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chat masalą i kminkiem (wszystkich przypraw po pół łyżeczki). Całość smażymy ok. 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy pokrojonego na kawałki kurczaka (do wody można wsypać odrobinę kurkumy).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub oliwę, po czym wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak. Po kilku minutach dorzucamy ugotowanego kurczaka i mieszamy. Dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, chat masali, kminku oraz szczyptę kurkumy. Dodajemy masło i gotujemy na dużym ogniu przez 7 - 8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę, mieszamy... i gotowe!

 

Przepisy pochodzą z ogólnopolskiej sieci restauracji "Ganesh", zostały zaprezentowane podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w restauracji "Ganesh" w Krakowie.

 

Zobacz wywiad z Tapinderem Sharmą, właścicielem jedynej w Polsce sieci restauracji indyjskich! Kliknij!

tapinder sharma wlaściciel sieci restauracji ganesh

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1590

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6