Kruche ciasto
150 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
łyżka mleka
1/2 łyżeczki soli
Mus dyniowy
1 dynia piżmowa (około 2 kg)
1 szklanka cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu
150 ml brandy
250 ml śmietany 36%
Dekoracja
300 g orzechów makadamia
300 g cukru
Ciasto
Posiekać masło z mąką i cukrem. Dodać jajko i mleko, posolić. Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 23 cm. W środku przy pomocy wykrawarki wykroić otwór (średnica 10 cm). Pozostawić w środku metalowy ring i obłożyć go ciastem do wysokości rantu formy. Całość ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180OC przez 15 minut. Z reszty surowego kruchego ciasta wykroić listki.
Mus
Dynię obrać i piec przez 40 minut w piekarniku, aż nabierze miękkości. Upieczoną zblendować i przestudzić. Połączyć cukier trzcinowy, sól, jajka, żółtko, mąkę i przyprawy. Podgrzać brandy ze śmietaną, przestudzić i dodać do pozostałej części składników. Całość wymieszać.
Mus dyniowy wylać na podpieczone ciasto kruche i piec jeszcze przez 30 minut w temperaturze 1800C (aż krem się zetnie). Wyciągnąć z piekarnika, udekorować listkami i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut. Warto brzeg ciasta obłożyć folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie podpiekło.
Dekoracja
Cukier skarmelizować, dodać orzechy, odstawić na bok do przestudzenia i zmiażdżyć tłuczkiem. Z części orzechów i karmelu stworzyć kropelki do dekoracji. Udekorować ciasto orzechami w karmelu.