Najlepsze przepisy na ogórki

Co należy wiedzieć o kwasie foliowym?

Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a skutki jego niedoborów mogą mieć fatalne konsekwencje.

Fot. 123RF/Picsel

Kwas foliowy należy do folianów, czyli witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Są one niezbędne w naprawie oraz prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA.

Jak wskazują badania, działanie kwasu foliowego jest szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu, czyli w życiu płodowym i niemowlęctwie. Dzieje się tak dlatego, iż foliany biorą udział podziale wszystkich komórek organizmu.

Co więcej, substancje te wspierają produkcję czerwonych krwinek, a co za tym idzie, zapobiegają występowaniu anemii. Są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek układu nerwowego.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży?

Kwas foliowy uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w czasie ciąży, tj. w podziałach komórek czy wytwarzaniu krwinek czerwonych. W związku z tym, zapotrzebowanie na tę witaminę u ciężarnej wzrasta dwukrotnie.

Niedobór kwasu foliowego zarówno przed, jak i w pierwszych tygodniach ciąży, może być przyczyną niedorozwoju łożyska (co może skutkować poronieniem), a także rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Zalicza się do nich m.in. bezmózgowie, bezczaszkowie, czy rozszczep kręgosłupa. Dlatego niezwykle ważnym jest, by suplementować kwas foliowy w szczególności przez kobiety w wieku rozrodczym.

Czym może grozić niedobór kwasu foliowego?

Niedobór folianów sprzyja występowaniu podwyższonego poziomu homocysteiny w surowicy krwi. Homocysteina zwana jest cholesterolem XXI wieku, ponieważ prowadzi do zmian miażdżycowych, które mogą stać się przyczyną wielu, poważnych schorzeń w tym udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego lub choroby niedokrwiennej serca.

Badania wykazały także, że zbyt rzadkie spożywanie kwasu foliowego może stać się przyczyną występowania białaczki oraz nowotworów płuc, piersi, szyjki macicy, jajników oraz jelita grubego.

Gdzie znaleźć kwas foliowy?

Ze względu na słabą biodostępność, kwas foliowy musi być dostarczany do organizmu z zewnątrz. Zalecana ilość dla dorosłej osoby to około 200 mg dziennie. Źródłem tej substancji mogą być drożdże, produkty nabiałowe, ziarna zbóż, mięso, warzywa liściaste, pomidory, buraki, rośliny strączkowe, słonecznik oraz orzechy. Właśnie z tego powodu zaleca się spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie temperatury (np. gotowanie, pieczenie lub duszenie), dlatego zaleca się jak najmniejsze przetwarzanie produktów w niego obfitujących. Warto wiedzieć, że syntetyczny kwas foliowy spożywany na czczo w postaci suplementów lub zawarty w fortyfikowanych produktach spożywczych przyswaja się niemalże w 100%.

Bardzo istotnym jest, abyśmy wraz z kwasem foliowym powinniśmy spożywali produkty bogate w żelazo, cynk, witaminę B12 oraz witaminę C. Substancje te zapewniają prawidłowe wykorzystanie folianów przez organizm.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czym są fortyfikowane produkty spożywcze?

Fortyfikowane produkty spożywcze to te, które zostały specjalnie wzbogacone m.in. o kwas foliowy. Jak wskazują badania, działania takie przyniosły spektakularne efekty już w latach 90. Wtedy to w USA oraz Kanadzie wprowadzono obowiązek fortyfikowania mąki i produktów zbożowych kwasem foliowym. Podobnie zadziałano w Chile oraz, na zasadzie dobrowolności, w Australii.

Efektywność fortyfikacji okazała się niebywale wysoka, ponieważ zaobserwowano znaczny spadek stężenia homocysteiny we krwi obywateli tych państw. W krajach tych oraz zmalała również częstość występowania wad cewy nerwowej.

W Polsce proces ten wciąż nie jest obowiązkowy, a w związku z tym niewiele artykułów jest fortyfikowanych. Na rodzimym rynku dostępnych jest się około 160 takich produktów. Najczęściej w foliany wzbogacane bywają są produkty zbożowe, soki, napoje oraz słodycze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1657

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 147

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 98

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8