Co warto wiedzieć o nasionach chia?

Za sprawą wszechobecnej mody na superfoods, do naszych sklepów trafiło wiele nieco egzotycznych produktów, które zaliczamy do tej grupy. Jednym z nich są nasiona chia. Co powinniśmy o nich wiedzieć? W jaki sposób wykorzystywać je w kuchni?

Superżywność ma uczynić nas superzdrowymi. Do tej kategorii produktów zaliczamy owoce i warzywa, które zawierają w sobie niezwykle dużo różnego rodzaju substancji odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. W tym gronie znajdzie się zarówno swojski czosnek, jak i nieco bardziej egzotyczne jagody goji, spirulina, czy też właśnie nasiona chia. Te ostatnie powinny was szczególnie zainteresować, gdyż doskonale smakują, pięknie wyglądają i są zaskakująco zdrowe. Jeśli wciąż nie jesteście przekonani czy warto włączyć je do swojej diety, oto dziewięc powodów, które rozwieją wasze wątpliwości.

1. Cenne źródło błonnika

Błonnik to niezwykle istotny element naszej diety. Powinny pamiętać o nim przede wszystkim osoby odchudzające się oraz sportowcy. Dzięki błonnikowi nasz układ trawienny działa zdecydowanie szybciej i sprawniej. Co więcej, substancja ta odpowiada za przedłużenie uczucia sytości, dzięki czemu możemy uniknąć podjadania między posiłkami. Warto zapamiętać, że aż 40% nasion chia to właśnie błonnik, co czyni je jednym z najlepszych, naturalnych źródeł tej substancji.

W 100 gramach nasion chia znajdziemy dwa razy więcej wapnia niż w szklance mleka. Wbrew powszechnemu mniemaniu, spożywanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka nie jest dla nas istotne tylko w okresie dorastania. Dzięki niemu nasze kości będą mocne i mniej podatne na złamania. Wprowadzenie do diety niepozornych ziarenek chia, pozwoli nam zapewnić sobie stałe źródło wapnia. Ponadto, będziemy dostarczać do naszego organizmu także sporą dawkę fosforu, który również odpowiada za mocne zęby i kości.

 

 

Wszystkie osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, powinny zaprzyjaźnić się z nasionami chia, gdyż mogą one znacząco ułatwić nam tę walkę. Wszystko to za sprawą zawartego w nich błonnika, który pęcznieje w naszym żołądku, podtrzymując na długo uczucie sytości. Dodatkowo, błonnik poprawia perystaltykę jelit i przyśpiesza nasz metabolizm, co również może mieć bardzo duże znaczenie podczas odchudzania. Warto również wiedzieć, że nasiona chia zawierają w sobie łatwo przyswajalne białka, które mogą przyczynić się do zmniejszenia apetytu, a tym samym ograniczenia liczby spożywanych kalorii.

 

 

Jak pewnie dobrze wiecie, nie każdy tłuszcz musi być naszym wrogiem. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, zawierają w sobie bardzo dużo zdrowego tłuszczu, pod postacią kwasów tłuszczowych Omega-3. Stanowią one aż 63% masy nasion chia, co czyni je jednym z najlepszych, znanych nam źródeł tej substancji. Kwasy tłuszczowe wpływają bardzo pozytywnie na pracę nasze organizmu - stymulują pracę mózgu, wzroku oraz dbają o dobrą kondycję naszego serca. O Omega-3 powinny pamiętać przede wszystkim kobiety w ciąży, gdyż kwasy te zapewniają prawidłowy rozwój płodu.

 

 

Mamy również doskonałą wiadomość dla osób, chcących poprawić swoją pamięć i koncentrację. Nasiona chia pomogą nam uporać się z tym problemem, gdyż zawarte w nich substancje odżywcze wspomagają pracę naszego mózgu i ułatwiają skupianie się. Codzienna porcja chia przyda się szczególnie studentom, uczniom oraz osobom pracującym umysłowo. Badacze udowodnili również, iż kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach chia, mogą łagodzić objawy choroby Alzheimera oraz demencji u osób starszych.

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 183

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 431

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0