Do góry

Newsy

Co zrobić z wodą z ogórków kiszonych?

W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań.

Fot. 123RF/Picsel

O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi oraz pomagają walczyć z wahaniami nastroju. Co więcej, ze względu na bardzo niską kaloryczność, ich spożywanie zaleca się wszystkim osobom, chcącym zgubić kilka kilogramów.

Ale czy woda z ogórków kiszonych ma równie wiele właściwości? Ku naszemu zdumieniu okazuje się, że tak! Nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale również pomoże nam rozwiązać kilka uciążliwych problemów. Oto niektóre z zastosowań wody po ogórkach kiszonych.

1. Lekarstwo na skurcze mięśni

Jeśli po wysiłku fizycznym masz problem ze skurczami i bólami mięśni, powinieneś rozważyć włączenie do swojego jadłospisu wody z ogórków kiszonych. Taki napój, wypity po aktywności fizycznej, sprawi że nieprzyjemne dolegliwości odejdą w zapomnienie. Co ciekawe, nie jest to jedynie tzw. „ludowa mądrość", a prawdziwe zalecenie wielu trenerów.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń