Czy grzyby są zdrowe? O tych właściwościach grzybów nie miałeś pojęcia!

Na pewno spotkałeś się z opinią, że grzyby chociaż smaczne, nie posiadają żadnych, szczególnych właściwości odżywczych. Jak jest jednak naprawdę? Czy grzyby są zdrowe? Jak jedzenie grzybów wpływa na organizm? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą.

Sprawdź także: Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby naszych babć

Grzyby, smakują i leczą

Grzyby mają działanie lecznicze, w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków grzyby maitake i shiitake stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby te mają działanie antyrakowe, a nawet spowalniają rozwój AIDS.

Również niektóre polskie grzyby mogą być traktowane jako lekarstwo. Niedoceniane i mało popularne ucho bzowe ma wiele właściwości leczniczych: wzmacnia system odpornościowy, przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Panie na pewno zainteresuje fakt, że dzięki spożywaniu tego grzyba poprawia się stan cery i włosów, a ponadto ma on właściwości regenerujące i odmładzające.

Także pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który powoduje zmniejszanie się guzów nowotworowych. Wyciąg z boczniaka obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje objawy przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Używany jest on też do produkcji leków wzmacniających odporność.

Te grzyby spotkasz w naszych lasach

Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew świerkowych; w okresie od maja do listopada. Z borowików przyrządza się aromatyczne zupy i sosy, kremowe risotto, tradycyjny polski bigos, kapustę z grzybami, farsze do pierogów i uszek. Nadają się też do marynowania.

Kurki

To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą, żółtą bądź pomarańczową; gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Kurki możemy spotkać w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października. Kurki lubimy za przyjemny aromat, możemy je marynować i mrozić, lecz niestety nie nadają się do suszenia. Mają jedną niezwykłą zaletę, nigdy nie robaczywieją.

Podgrzybek brunatny

Ten grzyb ma wypukły czekoladowobrązowy kapelusz, który z wiekiem jaśnieje, a pod wpływem wilgoci staje się śluzowaty. Zarówno kapelusz podgrzybka brunatnego, jak i baryłkowaty trzon po uszkodzeniu zmieniają barwę na siną. Powinniśmy szukać go od czerwca do listopada, w lasach iglastych i mieszanych.

Rydz

Mleczaj rydz, zwany pospolicie rydzem, występuje w lasach iglastych od lipca do listopada. Wyróżnia się ceglastopomarańczowym kapeluszem i blaszkami zieleniejącymi po uszkodzeniu. Ma krótki, jaśniejszy od kapelusza trzon, pusty w środku, i jest bardzo smacznym i cenionym grzybem.

Maślak

Grzyby te możemy znaleźć głównie w pobliżu drzew iglastych, szczególnie sosen, a zbieramy je od maja do października, czasem nawet grudnia. Maślaki zwyczajne mają brązowawy kapelusz o śluzowatej, błyszczącej skórce, trzon jasnożółty i dość krótki. Bardzo je lubimy, możemy je dusić, smażyć, marynować; ale niestety nie nadają się do suszenia.

Kanie

To grzyby cenione za smakowite kapelusze, które świetnie nadają się do panierowania i smażenia. Kanie to wysokie grzyby o wysmukłej nóżce i kapeluszu w kształcie parasola występują w lasach liściastych i iglastych, a zbierać je możemy od lipca do października. Przy zbieraniu kani zalecana jest szczególna ostrożność, są one bardzo podobne do śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowych.

Zobacz także:

Jakie grzyby możesz wyhodować w domu? »

Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 927

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1535

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4