Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Sezon na grzyby rozpoczyna się pod koniec lata. To właśnie teraz wytrawni grzybiarze wyruszają do lasów na grzybobranie. Ze znalezionych okazów można przygotować pyszne zupy, sosy, przestwory, a także ususzyć je na zimę. Jak suszyć grzyby, aby mieć pewność, że przetrwają długie zimowe miesiące?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Polacy uwielbiają grzyby i bardzo chętnie wykorzystują je do przygotowania wielu tradycyjnych dań. Niestety, sezon na nie jest stosunkowo krótki i większość z nas poszukuje sposobów, aby zachować ich smak na dłużej. Niektórzy decydują się na ich marynowanie bądź mrożenie, jednak najpopularniejszą metodą jest po prostu suszenie grzybów. Mogłoby się wydawać, że ta babcina metoda jest odporna na jakiekolwiek błędy. Nic z tych rzeczy! W czasie suszenia grzybów należy przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki czemu zyskamy pewność, że nasze zbiory przetrwają naprawdę długi czas.

Sprawdź także: Tego grzyba trudno pomylić. Wyborny na zupę, sos, ale nie każdy może go jeść

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Przystępując do suszenia grzybów należy je dokładnie oczyścić oraz przebrać, pozbywając się robaczywych lub uszkodzonych egzemplarzy. Trzeba robić to bardzo uważnie, gdyż jeden robaczywy grzyb może sprawić, że insekty przeniosą się na pozostałe egzemplarze, a całe zbiory będą musiały trafić do kosza.

Jeśli na grzybach pojawiają się większe zabrudzenia lub piach, możemy usunąć je przy pomocy niewielkiej szczoteczki lub szybko opłukując je niedużą ilością wody. Zdecydowanie odradza się ich dłuższe namaczanie, gdyż może to znacznie wydłużyć czas suszenia.

Grzyby najczęściej suszymy po pokrojeniu w cienkie plasterki. Dotyczy to zarówno kapeluszy, jak i nóżek. Możemy również suszyć je w całości, jednak metoda ta dotyczy jedynie mniejszych sztuk - prawidłowe ususzenie dużych okazów może zająć bardzo dużo czasu, a i tak nie mamy pewności, że wcześniej się nie zepsują.

Suszenie na nitce

Grzyby należy nawlekać na cienką, białą nitkę, która nie puszcza kolorów i nie zafarbuje naszych zbiorów. Pamiętajmy, aby nie układać ich zbyt ciasno, gdyż hamuje to prawidłową cyrkulację powietrza oraz może sprawić, że grzyby zapleśnieją. Dobrym pomysłem będzie naprzemienne nawlekanie kapeluszy i nóżek, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko ich sklejenia się.

Tak przygotowane girlandy możemy zawiesić w suchym, ciepłym i dobrze wentylowanym miejscu. Jeśli pogoda dopisuje, możemy suszyć grzyby na balkonie, w promieniach słońca, pamiętając o schowaniu ich na noc, gdyż wówczas powietrze jest zbyt wilgotne. Dobrym pomysłem będzie również powieszenie grzybów przy kaloryferze, co znacząco przyspieszy cały proces.

Nie poleca się suszenia grzybów nad kuchenką. Mimo iż jest tam ciepło, para wodna z garnków może uniemożliwić ich prawidłowe wyschnięcie, sprawiając, że szybko się zepsują.

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby najszybciej wysuszymy w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć je równomiernie na blaszce wyłożone papierem, zwracając uwagę, aby nie nachodziły na siebie. Suszenie powinno odbywać się w temperaturze około 40 stopni Celsjusza, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Proces ten zajmuje od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od tego, jak dużo wilgoci zawierają grzyby. W czasie suszenia, warto je od czasu do czasu przemieszać. Poprawnie wysuszony grzyb jest elastyczny, nie kruszy się i nie pęka.

Czy suszone grzyby są zdrowe?

Jak w przypadku każdej metody obróbki żywności, pojawia się pytanie o wartość odżywczą takich produktów. W procesie suszenia mają miejsce pewne straty substancji odżywczych, ale nie są one diametralnie różne od tych zachodzących podczas innych procesów obróbki termicznej, które na co dzień stosujemy w domowych kuchniach, jak gotowanie, pieczenie czy duszenie.

Podczas suszenia żywność traci zawartą w niej wilgoć, co powoduje zwiększenie stężenia składników odżywczych w pozostałej masie. W suszonej żywności znajduje się więcej białek, tłuszczów oraz węglowodanów na jednostkę masy niż w jej świeżym odpowiedniku. Jednak suszone składniki nie są zwykle spożywane na sucho, tylko w stanie ponownie nawodnionym. W konsekwencji zawartość przynajmniej części ze składników odżywczych będzie niższa, w szczególności tych, które nie są stabilne w wysokich temperaturach.

Znaczne straty odnotowujemy jedynie w przypadku witaminy C, która w ogóle „umyka" nam z pokarmów bardzo łatwo. Natomiast podczas suszenia bez zmian pozostaje większość składników mineralnych, np. potas, magnez, selen.

W jaki sposób przechowywać suszone grzyby?

Najlepszym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów jest zamknięcie ich w szczelnych pojemnikach, gdzie nie będą narażone na działanie wilgoci. W tej roli idealnie sprawdzą się puszki lub słoiki.  Co jakiś czas warto sprawdzić, czy w grzybach nie zalęgły się insekty i czy wciąż nadają się do spożycia.

Odpowiednio zabezpieczone zbiory możemy przechowywać w ten sposób bardzo długo, zapasy bez trudu powinny wytrzymać do kolejnego sezonu grzybowego.

Szukasz inspiracji do stworzenia pysznych przepisów z grzybami? Zajrzyj do pomysłów naszych użytkowników. 

1. Żurek na suszonych grzybach

 Żurek na suszonych grzybach Zobacz przepis

Żurek na suszonych grzybach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierogi z suszonymi grzybami

 Pierogi z suszonymi grzybami Zobacz przepis

Pierogi z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krupnik z suszonymi grzybami

 Krupnik z suszonymi grzybami Zobacz przepis

Krupnik z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tagiatelle z grzybami

 Tagiatelle z grzybami Zobacz przepis

Tagiatelle z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Roladki z grzybami

 Roladki z grzybami Zobacz przepis

Roladki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Schab z grzybami

 Schab z grzybami Zobacz przepis

Schab z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Grzyby marynowane

 Grzyby marynowane Zobacz przepis

Grzyby marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Krokiety z grzybami

 Krokiety z grzybami Zobacz przepis

Krokiety z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pęczak z grzybami

 Pęczak z grzybami Zobacz przepis

Pęczak z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sroka z grzybami

 Sroka z grzybami Zobacz przepis

Sroka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najdroższe grzyby na świecie. Czy warto za nie tyle zapłacić? »

To już potwierdzone. Do Polski po 100 latach powrócił jeden z najdroższych grzybów świata »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Bułki na weekend.

W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.

Odsłon: 121

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5