Fot. 123RF.COM/PICSEL
Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić.
Antocyjany, czyli tajemnice koloru
Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te zawdzięczają swój wyjątkowy kolor. Związki te należą do flawonoidów, chroniących nasz organizm przez działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Ponadto, substancje te pomagają przyswajać witaminę C, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo.
Antocyjany zawarte w bakłażanie, a w szczególności w obrębie jego skórki, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu, pomagają w syntezie kolagenu oraz korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.
Dla odchudzających się
Bakłażan, podobnie jak wiele innych warzyw, jest niskokaloryczny. W jego składzie, poza wodą, znajdziemy również wapń, magnez, błonnik i potas, co sprawia, że jest to idealne warzywo dla osób odchudzających się oraz tych, które intensywnie ćwiczą.
Bakłażan jest bogaty w pektyny, które pomagają w skutecznej walczyć ze zbędnymi kilogramami, poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i potęgowanie uczucia sytości. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich.
Zobacz też: Pięć dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą
Sekret długowieczności
Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zalecają serwowanie bakłażanów, jako dodatku do tłustych potraw. Dzieje się tak ze względu na sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, który usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, iż sok z bakłażanów zapobiega miażdżycy tętnic, zawałowi serca oraz pomaga w regeneracji wątroby.
Gruszka miłości
W krajach śródziemnomorskich bakłażany - nazywane też gruszką miłosną - są uważane za silny afrodyzjak. Właściwości te mają wynikać z zawartości argininy, która ma bardzo pozytywny wpływ na serce oraz naczynia krwionośne, co z kolei przekłada się na potencję.
Kto nie powinien jeść bakłażana?
Pomimo swoich wielu zalet, bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym powodującym wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Surowy bakłażan zawiera w sobie solaninę (więcej na ten temat piszemy tutaj), która może zaszkodzić, dlatego też nie powinno się go spożywać na surowo. Z powodzeniem można za to go dusić, gotować, smażyć, piec albo grillować.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!