Do góry

Newsy

Drugie życie warzyw

Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie.

Fot. 123RF/Picsel

Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i skórkami wielu owoców i warzyw. Nie dość, że można je spożywać, to znajdują zastosowanie jako kosmetyki lub środki czystości. Poznaj zaskakujące właściwości warzyw i owoców, które niepotrzebnie wyrzucasz do kosza.

1. Ziemniaki

Zarówno świeże z kłączami, jaki i te stare i pomarszczone, mogą posłużyć nam do domowej uprawy. Co ważne, możemy uprawiać je nie tylko w ogródku, ale także w donicach na balkonie. Dodatkowo, jeśli na obierkach widzimy czarne kropki, z których to właśnie wyrastają kłącza, również możemy posadzić je w ziemi, bez konieczności zakopywania całej bulwy. Skoro już jesteśmy w temacie ziemniaczanych obierków, to warto dodać, że z 1 kilograma ziemniaków, około 300 gramów to łupiny. Nie musimy ich marnować. Z umytych obierków można przygotować warzywny wywar, lub zapiec je w piekarniku z ulubionymi ziołami. Będą pyszne!

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 05 listopada Szczypiorek z czosnku jest dobry.Liście z brokuła i kalafiora daję do zup warzywnych,ale naci z marchwi to jeszcze nie robiłam.Spróbuję jak będzie młoda.Obierki z ziemniaków ? nie dawno czytałam że te "puszczające oczka " to trucizna . Jaka jest więc prawda ? :))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń