Do góry

Newsy

Jak mrozić i rozmrażać pierogi? Zobacz, czy robisz to dobrze

W święta Bożego Narodzenia większość Polaków zajada się pysznymi uszkami, pierogami z kapustą i grzybami lub tymi rybnymi. Jeśli spodziewasz się dużej liczby gości na Wigilii, to pewnie planujesz też przygotowanie tych wszystkich rarytasów nieco wcześniej. Podpowiemy ci, jak mrozić pierogi i jak później je rozmrażać. Tak, by goście mogli się cieszyć najlepszym smakiem i docenić twoje kulinarne umiejętności.

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

 

Z tego artykułu dowiesz się:


- Jak mrozić pierogi?
- Jak rozmrozić pierogi?


Czy zastanawiasz się już, ile powinieneś ulepić pierogów na święta Bożego Narodzenia? Przyszedł grudzień i coraz częściej myślisz o tym, co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Na początku zaplanuj kuchenne działania - wpisz do kalendarza, kiedy przyrządzisz uszka, a kiedy inne pierogi z pysznymi farszami. Gdy już je przygotujesz, mrożąc lub rozmrażając pierogi, postępuj według poniższych kroków, a z pewnością twoje dania podczas wigilijnego wieczoru będą wszystkim smakować.

Jak mrozić pierogi?

Możesz mrozić zarówno samo ciasto na pierogi, farsz do nich, jak i w pełni gotowe danie. Ciasto na pierogi zwiń w spłaszczoną kulę i umieść w foliowym woreczku, a następnie chłódź w zamrażalniku. Farsz włóż do zamrażalnika w specjalnym, zamykanym pudełku. Gotowe pierogi z kolei najlepiej mrozić już lekko podgotowane, ponieważ uchroni je to przed stwardnieniem oraz rozklejeniem podczas rozmrażania.

Jak mrozić pierogi? Zlepione wrzuć do lekko posolonej i gotującej się wody na niecałą minutę (to ważne, by je tylko „zblanszować"). Po tym czasie wyjmij je i wymieszaj z odrobiną masła. Przełóż na tackę (którą zmieścisz w zamrażalniku) - tak, by były między nimi odstępy. Poczekaj, aż pierogi ostygną i włóż do zamrażalnika na godzinę. Następnie wyjmij, podziel je na mniejsze porcje (np. po 10 sztuk), przełóż do woreczków i włóż z powrotem do zamrażalnika.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak rozmrozić pierogi?

Przychodzi upragniona Wigilia lub po prostu dzień, w którym masz ochotę podać na obiad wcześniej przygotowane pierogi. Jak je rozmrozić? Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut (polecamy trzymać w gotującej wodzie od trzech do czterech minut). Pamiętaj, że pierogi muszą wypłynąć na wierzch, a ciasto powinno nabrać miękkości.

Podstawowym błędem przy rozmrażaniu pierogów jest wrzucanie zbyt dużej ich liczby naraz do garnka z wrzątkiem. Zamrożone pierogi obniżają temperaturę wody - będziesz musiał gotować je dłużej, przez co mogą się rozkleić. Wrzucaj więc po kilka sztuk - wtedy masz pewność, że wszystko się uda.

Zobacz także: Perfekcyjne ciasto na pierogi

 

Zobacz także:

Brytyjska rodzina królewska uwielbia ten pudding. Idealny na święta »

Przepis na majonez domowy. Idealny do kanapek i sałatek »

Czy wiesz jak ugotować ryż? Ten prosty trik pomoże ci robić to perfekcyjnie »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń