Jak wybierać owoce do przetworów?

Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów.

Fot. 123RF/PICSEL

Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić uwagę, kupując owoce przeznaczone na spiżarniane zapasy?

Z czego i w jakich proporcjach?

Zanim wyruszysz na zakupy na pobliski targ lub udasz się na wieś w celu własnoręcznego zebrania przyszłej zawartości słoików, zastanów się, z czego właściwie chcesz przygotować swój jesienno-zimowy owocowy rezerwuar. Dobrym pomysłem będzie wysondowanie wśród najbliższych, które owoce najbardziej lubią, lub wprost - jakie przetwory najchętniej widzieliby na stole po sezonie zbiorów.

Wstępna selekcja pozwoli ci ustalić, czego możesz zabrać więcej, a z czego możesz zrobić symboliczne kilka słoików. Nie oszukujmy się - do produkcji przetworów raczej zabieramy się masowo, rzadziej rozpracowujemy kuchnię w celu „postawienia" dosłownie kilku sztuk dżemów czy marmolad.

Zaletą przetworów własnej roboty jest przede wszystkim gwarancja świeżości, naturalnych składników i idealnie zbilansowanej kompozycji produktów. Wiele ludzi nie potrafi przełknąć mocno słodzonych, „sklepowych" konfitur lub „utrwalanych" podejrzanymi produktami dżemów. Sekretem udanych, owocowych rarytasów jest dobór odpowiednich składników, staranność na każdym etapie pracy i przede wszystkim wypróbowana receptura. Zacznijmy od pierwszego zadania.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Dobry owoc, czyli jaki?

Wybierając owoce na dżemy, konfitury czy marmoladę warto kierować się jedną, podstawową zasadą: produkty muszą być najwyższej jakości! W pierwszej kolejności zwróć uwagę na powierzchnię skórki owoców - musi być pozbawiona plam, zgrubień, podejrzanych nagniotków lub narośli. Po drugie, oceń stopień dojrzałości. Miękkie jabłka, których warstwa wierzchnia odchodzi pod delikatnym naporem paznokcia nie będą nadawały się na dżem.

Kategorycznie niewskazane jest przygotowywanie przetworów ze śliwek, gruszek, truskawek czy borówek, na których zauważyliśmy nawet pojedyncze, zgniłe fragmenty. Kierowanie się myślą „wytnę fragment, resztę wrzucę, bo szkoda" prawie na 100 procent skończy się zepsutym słoikiem lub całą serią przetworów. W kwestii pasteryzacji nie możemy iść z jakością na ustępstwa.

Warto zwrócić uwagę również na to, by owoc był jędrny i aromatyczny. W przeciwnym wypadku, gdy owoc będzie przejrzały i wyraźnie nieświeży, zamiast pysznego i zdrowego dżemu, otworzysz zimą słoik mało apetycznej brei, która koniec końców wyląduje w koszu. W każdej partii owoców znajdą się mniej atrakcyjne sztuki, jeśli jednak uznasz, że nie chcesz się ich pozbywać, zamiast dżemu czy konfitur, zrób z nich marmoladę lub galaretkę.

Większość owoców świetnie sprawdzi się w roli dżemów i konfitur, ale jeśli do tej pory rzadko zdarzało ci się przygotować z nich coś innego, być może w tym sezonie skusisz się na zmianę! Do wyboru będą gruszki, które z powodzeniem możesz zamarynować w occie, z jabłek warto zrobić pyszny i zdrowy mus, który dzieciaki pokochają, śliwki możesz wysuszyć lub zanurzyć w occie lub syropie, jeżyny świetnie sprawdzą się jako produkt na apetyczne soki lub przeciery.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Zanim zabierzemy się za pracę, koniecznie umyj porządnie owoce pod bieżącą wodą (chłodną lub ciepłą), wysusz dokładnie papierowym ręcznikiem (woda może rozcieńczać ekstrakt z owoców lub przenosić podczas mycia zanieczyszczenia) i pozbądź się listków, szypułek, ogonków, pestek. Słoiki oraz nakrętki dokładnie umyj i wyparz. I pamiętaj, każdy, najdrobniejszy błąd prędzej czy później się zemści, w postaci nadpsutego przetworu.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2