Jak wybrać grill odpowiedni do twoich potrzeb?

Rozpoczyna się wiosną, kończy w środku jesieni – sezon grillowy w Polsce to czas, na który wiele osób czeka z utęsknieniem przez całą zimę. Gdy tylko robi się cieplej, chętnie zbieramy się w gronie znajomych, by wspólnie cieszyć się doskonałym posiłkiem.

Fot. 123RF/Picsel

Aby grillowanie było przyjemnością, należy jednak poświęcić chwilę na wybranie grilla. Jak znaleźć wygodny w obsłudze i odpowiadający Twoim potrzebom model?

Rodzaje grillów

Poszczególne modele różnią się przede wszystkim metodą zasilania, która umożliwia wytworzenie ciepła, a w efekcie przyrządzenie jedzenia. Wśród urządzeń ogrodowych wyróżnia się:

- grille węglowe - tradycyjne, cieszące się dużą popularnością modele wymagające węgla i rozpałki, a także pewnych umiejętności w samodzielnym rozpalaniu

- grille gazowe - praktyczne i ekonomiczne w użyciu modele działające dzięki podłączonej butli gazowej;

- grille elektryczne - najprostsze w obsłudze, choć należy pamiętać, że sprawdzą się wyłącznie tam, gdzie można podłączyć je do gniazdka;

- grille gazowo-węglowe - modele stanowiące połączenie dwóch pierwszych rodzajów, zasilane w zależności od warunków gazem lub tradycyjnym węglem.


Wybór grilla ogrodowego - na co zwrócić uwagę?

W poszukiwaniu odpowiedniego modelu na letnie grillowanie uwzględnij następujące parametry:

- sposób zasilania - węglowy, gazowy, elektryczny lub połączenie dwóch rodzajów;

- wielkość grilla - na często organizowane spotkania w większym gronie warto zaopatrzyć się w odpowiednio duży grill, który umożliwi jednoczesne przygotowanie różnych rodzajów potraw;

- stabilność - dobrze przykręcone nóżki mają znaczenie szczególnie w przypadku najtańszych modeli węglowych, jako że stabilność minimalizuje ryzyko ich przewrócenia, a w efekcie stworzenia zagrożenia dla osób uczestniczących w grillowaniu;

- mobilność - gwarantuje możliwość grillowania nie tylko w ogrodzie, ale również np. nad jeziorem czy w innym wyznaczonym do tego miejscu. Zamontowane kółka przydadzą się zwłaszcza w dużych i ciężkich modelach;

- tworzywo - ma znaczenie dla trwałości oraz bezpieczeństwa danego modelu.

Reklama

Rodzaje grillów - zalety i wady

Każdy sposób zasilania grilla ma swoje mocne i słabe strony. Przed zdecydowaniem się na konkretny model, warto zastanowić się, czego oczekujesz od swojego urządzenia. Wiele osób szczególnie ceni grillowane, a przy tym delikatnie podwędzone potrawy - taki efekt można uzyskać wyłącznie przy użyciu tradycyjnego grilla węglowego. Wymaga on jednak umiejętności rozpalenia oraz podtrzymania ognia. Problem nie występuje w grillach elektrycznych, które muszą być z kolei podłączone do źródła prądu, co uniemożliwia grillowanie na nich z dala od cywilizacji. Rozważ wady oraz zalety wybranych modeli, aby móc korzystać z pełni ich możliwości.

Z czego powinien być wykonany grill ogrodowy?

Na rynku można znaleźć szeroki wybór modeli: od jednorazowych grillów aluminiowych po duże, profesjonalne grille ogrodowe. O ile tanie modele sprawdzą się podczas okazyjnego grillowania na łonie przyrody, na częstsze spotkania przy grillu warto wybrać trwalszy model. Jego trwałość nie zawsze musi iść w parze z wysoką ceną - grille ogrodowe można zdobyć taniej podczas sezonowych wyprzedaży w marketach budowlanych, np. Obi. Wybierając grill z rabatem, zwróć szczególną uwagę na materiał, z którego wykonano ruszt. Najlepiej sprawdzą się kratki żeliwne lub ze stali nierdzewnej, czyli tworzyw wytrzymałych, bezpiecznych i niewchodzących w interakcję z przygotowywanym jedzeniem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 330

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 215

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0