Jak zwiększyć produkcję kolagenu?

Każdy z nas marzy o tym, aby na długo zachować młody i świeży wygląd. Tylko w jaki sposób to osiągnąć bez interwencji chirurga plastycznego?

Wiele osób twierdzi, że młody wygląd to głównie sprawa dobrych genów. Owszem, jest w tym wiele racji, jednak nie bez znaczenia jest również nasz styl życia. Nieprawdą jest, że zmarszczek i kurzych łapek unikniemy jedynie inwestując mnóstwo pieniędzy w drogie kosmetyki oraz zabiegi estetyczne. Za świeży i młody wygląd naszej skóry w znacznej mierze odpowiada kolagen. Nie jest tajemnicą, że substancja ta opóźnia procesy starzenia się skóry, sprawiając że jest ona bardziej sprężysta i pozbawiona zmarszczek. Jednak niewiele osób wie, że jego produkcję możemy pobudzić poprzez odpowiednie odżywianie.

Ten rodzaj diety poleca się również wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Substancja ta sprzyja leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto, kolagen poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. Osoby mające tego rodzaju problemy, powinny spożywać jak najwięcej tego białka.

Podpowiadamy, jakie produkty warto włączyć do swojej diety, aby zadbać o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie.


1. Zielone warzywa liściaste

W tym wypadku mamy naprawdę spory wybór - od szpinaku, przez kapustę, aż po jarmuż. We wszystkich tych warzywach znajdziemy porcję luteiny, która stymuluje odbudowę włókien kolagenowych. Co więcej, są one także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które także spowalniają proces starzenia się organizmu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Podobnie jak fasola, warzywo to wpływa pozytywnie na produkcję kolagenu oraz zawiera w sobie cennych kwas hialuronowy.

Pobierz aplikację smaker

Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin, odpowiadających za wygląd naszej skóry. Znajdziemy w nich między innymi witaminę E, która stymuluje nasz organizm do walki z wolnymi rodnikami, przyśpieszającymi procesy starzenia się komórek. Ponadto owoce te zawierają w sobie potężną dawkę witaminy C. Większość z nas kojarzy ją jako skuteczny środek na przeziębienie, jednak odpowiada ona również odpowiednie napięcie i elastyczność skóry.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Wszystkie odmiany fasoli słyną z zalet odżywczych. Jest ona trzecim po soi i grochu źródłem białka - zawiera go znacznie więcej niż mięso. Obfituje także w węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ogromne ilości mikroelementów i witamin (wśród nich głównie w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia). Co bardzo ważne, fasola pobudza produkcję kolagenu oraz zawiera w sobie kwas hialuronowy, który odpowiada za elastyczność i nawilżenie skóry.

Pobierz aplikację smaker

Do budowy kolagenu niezbędna jest witamina C, a tę znajdziecie nie tylko w cytrusach, ale również w wielu warzywach. Piękna cera nie będzie jedynym pożytkiem płynącym z włączenia ich do diety. Naukowcy udowodnili, że zawarte w nich substancje pomagają zwalczać wolne rodniki oraz mają zaskakujące działanie antynowotworowe.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 194

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 436

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0