Jakie przyprawy i dodatki na słodko do kawy?

Sezon zimowy sprzyja piciu gorącej kawy. Ten napój w wydaniu świątecznym jest miłym dodatkiem do spotkań z rodziną i często potrafi zastąpić deser. Sprawdź, jak łatwo udekorujesz tylko pozornie zwykłą kawę!

Fot. 123RF/Picsel

Przyprawy korzenne

Jeśli posiadasz w kuchni przyprawy korzenne możesz je wykorzystać do kawy. Użyj sproszkowanej wersji przypraw korzennych. Na dno filiżanki wsyp cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową i zalej wszystko gorącą kawą, która uwolni aromaty. Aby stworzyć idealnie wyważoną ucztę smaków udekoruj kawę bitą śmietaną, a jej wierzch oprósz delikatnie cynamonem lub startą czekoladą.

Kawa dla dorosłych

Brandy, Grappa, Amaretto, koniak i różnego rodzaju likiery potrafią nadać wyjątkowy smak kawie. Do wykonania kawy z rumem potrzebujesz 150ml śmietanki, 4 łyżki cukru, 125ml rumu i 300ml mocnej kawy. Do rumu dodaj cukier, lekko podgrzej i nalej do wysokiej szklanki. Resztę uzupełnij kawą. Lekko ubitą śmietankę przelej do kawy używając do tego spodu łyżeczki. To sprawi, że utrzyma się na powierzchni.

Inną wersją kawy z alkoholem jest kawa z ajerkoniakiem. Podgrzej 200ml ajerkoniaku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 40g cukru i 100ml mleka. Przelej do szklanek i uzupełnij kawą. Resztkę mleka podgrzej i delikatniej spień z pomocą miksera. Wierzch spienionego mleka posyp startą czekoladą lub kakao w proszku.

Syropy smakowe

W sklepach znajdziesz syropy klasyczne jak karmel i czekolada, ale też syropy owocowe i miętowe. Osoby szukające naprawdę nietypowych smaków mogą liczyć na smak pianek marshmallow, nutelli, popcornu i nuty kokosowej lub bananowej! Nie lubisz zbyt słodkiej kawy? Dodaj do niej 1 łyżeczkę syropu. Jeśli chcesz spotęgować smak - dodaj maksymalnie 40ml syropu. Miód i syrop klonowy też spiszą się na medal! Promocje na syropy do kawy znajdziesz w sklepie Konesso.

 

Reklama

 

Kawa zastępująca deser

Kawa, czekolada i bita śmietana to świetne połączenie! Taka kawa osłodzi dzień i zastąpi deser, jeśli mamy niespodziewanego gościa. Potrzebujesz 50ml espresso, 150ml mleka 3,2%, 15g białej czekolady, bitej śmietany i czekolady. Do wysokiej szklanki wlej przygotowane espresso i dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszkaj tak długo, aż czekolada stopi się. Podgrzej mleko i spień za pomocą spieniacza lub miksera i wklej do kawy. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Umieść ją na wierzchu kawy i posyp startą czekoladą. Kawę możesz przyozdobić łakociami jak pianki marshmallow, ciasteczkami, a nawet lodami! Gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych zalej espresso i polej sosem karmelowym.

Szablony do kawy

Na rynku znajdziesz szablony do dekoracji kawy w wielu wzorach jak np. renifer, choinka, bałwanek, gwiazdka, serduszko lub kokardki. Szablon wystarczy lekko przyłożyć do kubeczka z kawą i spienionym mleczkiem, a następnie obficie posypać wzór kakao lub cynamonem. Jeśli nie masz specjalnego pojemniczka, użyj solniczki lub pieprzniczki. W przypadku braku szablonu, wykonaj go samodzielnie z papieru. Narysuj na kartce serduszko i wytnij jego środek pozostawiając kontury. To świetny sposób na atrakcję podczas kolacji świątecznej, kiedy na stole pojawia się ciasto. Zaproś bliskich do wycinania szablonów dla każdego członka rodziny!

Kawa to nieodłączny element spotkań z bliskim, świetny wspomagacz przy intensywnym dniu w pracy, a także magiczny sposób na relaks i odłączenie się od szarości dnia codziennego. Możesz wybierać spośród wielu rodzajów kawy, jej smaków i aromatów. Przed podaniem kawy migdałowej lub cynamonowej upewnij się, czy goście gustują w takich smakach, ponieważ mogą sobie cenić zalety wyłącznie czarnej kawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 350

30 min
7
15 min
21

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 469

60 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0