Magazyn Smaker: Przepisy z grzybami w roli głównej

Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji.

Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję

Pęczotto grzybowe

  • 200 g kaszy pęczak
  • 80 g chudego boczku w plasterkach
  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • 800 ml bulionu grzybowego (może być inny rodzaj
  • Sól, pieprz

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do niego drobno pokrojoną cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Na patelnię wsyp kaszę, czosnek oraz pokrojone grzyby i podsmażaj przez kilka minut. Po 2-3 minutach zacznij partiami, po chochelce, dodawać bulion. Gdy płyn się wchłonie, dodaj kolejną porcję. Czynność tę powtarzaj do momentu aż kasza będzie całkowicie ugotowana.
Tuż przed podaniem pęczotto udekoruj natką pietruszki. Dla nadania mu bardziej wyrazistego smaku, pod koniec gotowania możesz dodać do niego łyżeczkę masła oraz kilka łyżek drobno startego, dojrzewającego sera.

Grzybowa tarta tatain

  • 500 g różnych grzybów leśnych
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 100 ml ciemnego piwa
  • Łyżka oleju
  • Opakowanie ciasta francuskiego

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną w piórka. Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony czosnek. Podsmaż szybko, do momentu aż grzyby się zrumienią. Wlej piwo na patelnię i pozwól mu odparować. Gdy płyn lekko zgęstnieje dodaj do niego masło. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż grzyby nieco ostygną.
Na dno okrągłych foremek wyłóż porcję grzybowego farszu. Każdą z nich przykryj porcją ciasta francuskiego, dociskając je do grzybów. Tarty zapiekaj ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca, pozwól im odpocząć 5 minut. Następnie odwróć tarty i przełóż je na talerz, tak by ciasto było na spodzie. Ich wierzch udekoruj świeżym tymiankiem. W analogiczny sposób możesz również przygotować jedną, dużą tartę.

Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 804

60 min
10
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 1099

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2