Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki stylizowane na te świętomarcińskie :-) może i z wyglądu podobne, ale nic poza tym. Zrobiłam takie jak lubimy, a te oryginalne to kompletnie nie moja bajka :-) Ciasto zrobione trochę inaczej, bo zamiast mleka dałam jogurt i przez to są bardzo delikatne w smaku, nawet lepsze od tych z mlekiem. Z poniższego przepisu wyszło 12 sztuk:
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
        
        
                Składniki
Do miski lub misy robota dać mąkę, masło, pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać jogurt i 2 jajka, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, gdyby się mocno kleiło. Ciasto odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienkie koło i naciąć na 12 trójkątów. Na każdy w szerszej części nałożyć łyżeczkę powideł lub nutelli i zwinąć w rogalik. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu wystudzić i posmarować lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i wodą, wodę dodawać partiami do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec posypać orzechami i gotowe. SMACZNEGO!!!