Nie od razu grill zbudowano

Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat.

Fot. 123RF/Picsel

Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku, stojący na trzech nogach.

Grill kulisty opalany węglem drzewnym zdobył ogromną popularność, najpierw w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie. Do Polski moda na grillowanie przywędrowała na przełomie lat 80. i 90.

Wcześniej niezwykle popularne były u nas spotkania przy ognisku, połączone z pieczeniem kiełbasy i chleba, nadzianych na patyki. W ogniskowym żarze umieszczano ziemniaki i jabłka, które dzięki temu zyskiwały niezwykły smak i aromat. Kiełbasę z ogniska jedzono z musztardą, a zapijano piwem bądź gorzałką.

Obecnie nie spotykamy się już raczej przy ognisku. Grillowanie w zasadzie całkowicie wyparło wcześniejszy zwyczaj pieczenia kiełbasek - większość z nas ma w domu przenośny piecyk do grillowania, a osoby budujące nowe domy i projektujące ogrody murują specjalne piece ogrodowe.

Stale rozwijamy też nasze umiejętności w zakresie przygotowywania potraw na grillu. Początkowo była to wyłącznie kiełbasa, później coraz popularniejsze stawały się drób i steki, a obecnie grillujemy również warzywa, owoce, ryby, homary, krewetki czy ośmiorniczki.

Mamy też swoje specjalności narodowe, które zachwycają obcokrajowców. Należą do nich m.in. pieczona biała kiełbasa i grillowany oscypek z żurawiną.

Ponieważ jest coraz cieplej i przyjemniej na zewnątrz i coraz chętniej spędzamy czas poza domem, warto rozpocząć sezon grillowania i wypróbować kilka nowych przepisów.

Na Smakerze znajdziecie nie tylko przepisy na pyszne dania z grilla, ale również informację o grillowaniu w różnych krajach świata i porady dotyczące sprzętu niezbędnego do pieczenia na grilllu. Zacznijcie razem z nami sezon grillowania!


Zobacz też temat specjalny o grillowaniu. Kliknij!!

grillowanie

Zobacz też: 5 złotych zasad wyboru grilla

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32555

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 72

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 912

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 327

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6