Fot. materiały prasowe
Alternatywa dla klasycznych dań z jajek
Na żadnym wielkanocnym stole nie może zabraknąć potraw z jajek. Najczęściej możemy je spotkać w postaci dodatku do żurku lub składnika sałatek. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć swoją rodzinę, możemy poszukać dla nich alternatywnego i równie smacznego sposobu podania. Tortilla z serem aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado lub sakiewki z ciasta francuskiego. Takie przepisy pozwolą nam odkryć nowe oblicze klasycznych „jajek". Co więcej, przygotowanie wielkanocnych pyszności, zajmie jedynie kilka chwil.
Co warto mieć w kuchni do wielkanocnego gotowania? Dzięki wykorzystaniu blendera, błyskawicznie przyrządzimy sos do tortilli. Z kolei tarką elektryczną z łatwością zetrzemy ser potrzebny do jej podania. Unikniemy tym samym bałaganu w kuchni, a także zaoszczędzimy kolejne minuty podczas przygotowywania posiłku. Tarka, równie pomocna okaże się w przygotowywaniu kolejnej potrawy, czyli sakiewek z ciasta francuskiego. Z jej pomocą w kilka chwil przyrządzimy farsz, który następnie będziemy musieli zawinąć w ciasto. Chrupiące sakiewki i rozpływające się w ustach nadzienie, z całą pewnością będzie pyszną odmianą na wielkanocnym stole. Natomiast samo danie będziemy mogli przygotować w międzyczasie, bez konieczności poświęcania mu kilku godzin.
Rozpływająca się w ustach polędwica
Idealnym dopełnieniem posiłku będzie polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami. Delikatne mięso oraz podkreślający jego smak kremowy sos, będą prawdziwą gwiazdą naszego stołu. Perfekcyjnie skomponują się z resztą dań, a z pomocą odpowiednich sprzętów, będziemy mogli stworzyć tę wykwitną potrawę w zdecydowanie łatwiejszy i przyjemniejszy sposób.
Wielkanocne słodkości
Chociaż Wielkanoc większości z nas kojarzy się z klasycznymi mazurkami, warto wprowadzić na swój stół powiew świeżości. Warto przyrządzić dla rodziny coś nietypowego. Lekkie desery pozwolą nam w wyjątkowo smaczny i przyjemny sposób zakończyć rodzinne spotkanie i nie wywołają nadmiernej ciężkości.
Świetnym pomysłem będzie przygotowanie sernika na zimno. To wyjątkowo delikatne i pyszne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Wykorzystując mikser planetarny składniki wymieszamy w dosłownie kilka minut i praktycznie bez wysiłku. Równie pomocny okaże się blender 3w1, który dzięki wymiennym końcówkom umożliwia zarówno miksowanie, jak również ubijanie oraz mieszanie.
Jeśli chcemy na chwilę poczuć się jak na wakacjach we Francji, możemy przygotować klasyczne Millefeuille z truskawkami. Kruche ciasto francuskie, lekki krem oraz świeże owoce zachwycą każdego konesera deserów. Podobnie jak w przypadku sernika na zimno, również w przygotowaniu tej potrawy przyda nam się mikser planetarny. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób będziemy mogli przygotować delikatny krem na bazie jogurtu. Co więcej, jeśli posiadamy dobrej jakości gotowe ciasto francuskie, stworzenie deseru nie powinno zająć nam dłużej niż 40 minut.
Już teraz skorzystaj z autorskich przepisów od Ariete, które sprawią, że tegoroczne święta, choć nietypowe, będą smakowały jak nigdy wcześniej.
Tortilla z serem aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado
Składniki:
6 szt. placków tortilli
200 g sera aldamer
200 g kurczaka
100 g mix sałat
100 g pomidorków koktajlowy
1 szt. cebula czerwona
200 g papryki zielonej
150 g ogórka
6 szt. jajek
Sos:
2 szt. awokado
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
Kilka listków mięty i natki pietruszki
Sól, pieprz do maku
Sok z 1 limonki
Wykonanie:
1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz. W czasie, kiedy jajka się gotują, zetrzyj ser na tarce, pokrój warzywa w paski, a pomidorki na pół.
2. Składniki sosu zblenduj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Kurczaka przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i usmaż na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu najlepiej pokroić na równe paski.
4. Placek tortilli posmaruj sosem, następnie ułóż: kurczaka, ser, warzywa, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i pomidorki koktajlowe. Całość ciasno zwiń.
5. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Tortille ułóż na rozgrzaną powierzchnię i zapiekaj ok.
2-3 minut z każdej strony.
6. Zgrillowane tortille serwuj z sosem z avocado oraz jogurtem.
Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem i serem aldamer
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
70 g oliwek czarnych
70 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Nadzienie:
150 ml śmietanki 30%
100 g sera aldamer
100 g sera pleśniowego lazur
100 g papryki zielonej
6 żółtek
Przyprawy: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia
Wykonanie:
1. Paprykę pokrój w kostkę, posiekaj drobno szczypiorek, a ser żółty zetrzyj na tarce.
2. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze sobą.
3. Piekarni nagrzej do 180*C.
4. Arkusz ciasta francuskiego podziel na 6 równych części i połóż na blasze. Następnie przykryj papierem do pieczenia.
5. Na środku każdego ciastka postaw kubek z wodą - w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Całość wstaw do pieca na 10 minut.
6. Po wyciągnięciu z piekarnika, zabierz kubek i papier z wierzchu.
7. Do każdej sakiewki włóż nadzienie, a na wierzchu dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe.
8. Piec nagrzej następnie do 200*C i wstaw ciastka jeszcze na dodatkowe 7 minut.
9. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami
Składniki (4 porcje):
0,8 kg polędwicy wołowej (4 steki po 200 g)
20 g pieprzu czerwonego w ziarnie
Sól morska
Pieczone bataty:
0,7 kg batatów
40 ml oliwy z oliwek
10 g soli morskiej
Majonez aioli:
3 główki czosnku
10 g soli morskiej
4 żółtka
0,2 l oliwy z oliwek
0,2 l oleju
1 łyżka musztardy dijon
Sok z ½ cytryny
Przyprawy: sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180*C.
2. Zawiń w folię aluminiową każdą główkę czosnku z dodatkiem soli morskiej i łyżką oliwy z oliwek. Z batatami zrób to samo.
3. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godziny. Następnie wyjmij warzywa, a folię ostrożnie rozwiń i pozostaw do wystudzenia.
4. Czosnek wyciśnij z łupinek, rozgnieć widelcem na papkę. Bataty obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie puree. Doprawi solą i pieprzem do smaku.
5. Utrzyj żółtka mikserem dodając sok z cytryny i musztardę dijon. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę wymieszaną z olejem, by uzyskać konsystencję majonezu.
6. Pod koniec, dodaj łyżkę wody, pieczony czosnek, sól, pieprz i cukier.
7. W moździerzu rozetrzyj czerwony pieprz. Steki z polędwicy obsyp pieprzem i skropi olejem.
8. Grill lub patelnię nagrzej do 220*C. Steki piecz ok. 5 minut z każdej strony. Po odwróceniu, posól solą morską.
9. Upieczone steki zdejmij na deskę na 2 minuty, by mięso odpoczęło.
10. Podawaj z puree z batatów i sosem aioli.
Sernik bez pieczenia
Składniki:
850 g półtłustego białego sera
200 g herbatników
200 g masła
30 g cukru waniliowego
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
100 ml esencji herbacianej
Polewa czekoladowa:
100 g masła
3 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
1. Biały ser przetrzyj przez maszynkę. Następnie ukręć za pomocą miksera masło na puszystą masę, dodając do niej ½ szklanki cukier oraz cukier wanilinowy.
2. Całość miksuj tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Jak masa będzie gładka, dodaj ser i razem wszystko wymieszaj.
3. Z ukręconej masy serowej odłóż 3 łyżki masy, do której dodaj kakao. Następnie masę z dodatkiem kakao wymieszaj.
4. Kiedy obie serowe części masz już gotowe, zabierz się do składania sernika. Herbatniki namocz w esencji herbacianej i ułóż na papierze śniadaniowym. Najpierw środkowy rząd składający się z pięciu herbatników (przylegających do siebie dłuższym bokiem).
5. Na herbatniki połóż warstwę białej masy serowej, a następnie wąski pasek masy kakaowej. W ten sposób powstał „spód" sernika.
6. Następnie, po obu stronach „spodu" układaj po jednym namoczonym herbatniku z niewielką ilością białej masy serowej.
7. Składaj boki, aby tworzyły kształt trójkąta. Z podanej ilości otrzymasz trzy serniki o długości pięciu herbatników każdy.
8. Serniki wstaw do lodówki, żeby się schłodziły.
9. Na koniec rozpuść masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Wszystko podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę, pozostaw do wystudzenia.
10. Ostygniętą polewą polej sernik i posyp wiórkami kokosowymi.
Millefeuille z truskawkami
Składniki:
2 placki ciasta francuskiego
400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
liście bazylii
cukier puder
Krem jogurtowy:
200 ml śmietany 30%
100 g mascarpone
50 g jogurtu greckiego
1 op. cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto.
1. Placki ciasta francuskiego rozwałkuj na blacie. Następnie ciasto przełóż na papier do pieczenia. Na każdym połóż kolejny arkusz papieru i przyciśnij drugą blaszką (w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie).
2. Piecz w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij z piekarnika i natychmiast przetnij na pół.
3. Otrzymasz w ten sposób 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3 (czwarty pozostaje w zapasie).
4. Kwadraty ciasta posyp z obu stron cukrem pudrem i ponownie piecz w temperaturze 200-210*C przez 4 minuty (do momentu karmelizacji cukru).
5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
6. W czasie, kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem jogurtowy. Śmietanę ubij z cukrem, następnie dodaj mascarpone i jogurt, a całość wymieszaj.
7. Przełóż krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą (1øcm) i odstaw do lodówki na 10 minut.
8. Serwowanie jest niezwykle proste. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii.
9. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu.
10. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
11. Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło: materiały prasowe