Dania jednogarnkowe

Truskawki powstały dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów i ciekawości jego szpiegów. Niezależnie od ich intencji, powinniśmy jednak być im wdzięczni za te wspaniałe owoce.

Fot. 123RF/Picsel

Truskawka nie jest dziełem natury. Powstała z poziomki, która znana była od wieków nie tylko jako smaczny owoc, ale też jako skuteczne lekarstwo na rozmaite dolegliwości.

Najwcześniejsze wzmianki o poziomkach pojawiają się u Owidiusza i Wergiliusza, opisał je również Pliniusz w encyklopedii "Naturalis Historia". Poziomki w Europie przez długi czas rosły dziko, zbierano je w lasach, a stan ten zmienił się dopiero za sprawą króla Francji Ludwika XIV.

Król ów wysłał swych szpiegów do Ameryki Południowej aby zrelacjonowali mu, jak wyglądają fortyfikacje budowane przez Hiszpanów. Wśród nich był inżynier Amédée-François Frézier, który opisywał rośliny jedzone przez Indian. Gdy na terenach dzisiejszego Chile znalazł poziomki znacznie większe niż te znane Europejczykom, postanowił kilka tych roślin zawieźć w prezencie dla króla Francji. Zasadził je w ogrodach królewskich, ale nie przynosiły bogatych zbiorów. Król Ludwik XIV uwielbiał smak poziomek, zatrudnił więc botanika, aby ten postarał się o większe plony.

Botanik ów, Antoine Nicolas Duchesne, skrzyżował dwie odmiany poziomek - chilijskie i wirginijskie. Otrzymał znakomity efekt - duże, smakowite owoce, które dziś nazywamy truskawkami. I tak truskawka ananasowa - bo taką nazwę noszą te czerwone owoce, narodziła się w XVIII wieku w Wersalu. Pod koniec wieku XVIII truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich, Thomas Andrew Knight, wypracował techniki krzyżowania poziomek, których używa się do dziś. Pierwszy raz w sklepach truskawki pojawiły się w Londynie około roku 1830, wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana- były niezwykle cenione.

Truskawki różnie są nazywane na świecie. Włosi używają słowa "fragola", Niemcy słowa "Erdbeere" - czyli jagoda ziemna, Francuzi słowa "fraise". Anglicy używają nazwy "strawberry" - co oznacza dosłownie "słomiana jagoda", a pochodzenie tego słowa tłumaczone jest na dwa sposoby: klimat wysp brytyjskich jest wilgotny, więc truskawki należy izolować od ziemi słomą.
Drugie tłumaczenie związane jest z tym, iż truskawki pochodzą od poziomek, a dawniej - kiedy poziomki rosły dziko, osoby zbierające je miały zwyczaj nawlekania ich na źdźbło trawy i w ten sposób sprzedawane były na targach. Polska nazwa - "truskawka" - pochodzi od staropolskiego słowa "trukać", które oznacza "łamać się" (truskawki mają łamliwe i delikatne pędy) lub od dzwiękonaśladowczego "trusk", oznaczającego trzask jaki możemy usłyszeć przy odłamywaniu liści.

Obecnie największym producentem truskawek są Stany Zjednoczone - wytwarzają one ponad milion ton rocznie tych smacznych owoców. Drugie miejsce zajmuje Rosja, później Hiszpania, Turcja, Korea Południowa, Polska jest na szóstym miejscu. Sezon na truskawki trwa krótko, jednak nie musimy się już martwić brakiem świeżych owoców w innych porach roku. Dzięki rozwojowi technologii chłodniczych możemy sadzić truskawki od wiosny do jesieni i zbierać plony po kilku tygodniach. Stworzono również odmiany truskawek, które owocują kilka razy w roku. A w trakcie zimy możemy kupić truskawki importowane w supermarketach, jednak ich smak jest znacznie uboższy niż smak polskich truskawek dojrzewających w słońcu...

Autor tekstu: Anna Lenczowska

Przy tworzeniu artykułu korzystałam z różnych źrodeł, min. artykułu Wojciecha Górki pt. Ananas z poziomki, który ukazał się dnia 26.05.2007 w tygodniku Polityka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12446

30 min
24
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 40

15 min
4
Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 1250

60 min
1
Dania główne Pasztet wiejski

Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...

Odsłon: 4704

30 min
5
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 63

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10