Podstawy gotowania - jak usmażyć dobry omlet?

Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki.

Fot. 123RF/Picsel

Omletów jednak nie należy się bać!

 

W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz poradnik omletowy kierujemy do wszystkich miłośników kuchni, a posiłkować będziemy się wiedzą zgromadzoną właśnie w roku 1931.

 

Jak to się robi?
Na omlet dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jaja
125 ml śmietanki lub nieco mleka
masło do smażenia
pieprz, sól
ulubione dodatki

 

Dobry omlet musi być puszysty. W tym celu musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puch, a białka, ze szczyptą soli, na sztywna pianę. Łączymy składniki delikatnie, by piana nie opadła i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Omlet wysmażamy, aż brzegi się zetną i zacznie się swobodnie poruszać na patelni, przy potrząsaniu. Dopiekamy go w nagrzanym piekarniku, nie dłużej niż 5 minut.


Jak piszę Disslowa - „wytworni kucharze, którzy chcą wykonać bardzo delikatny omlet, biorą tylko połowę białek z przeznaczonych do omletu jaj, natomiast odjętą ilość białek uzupełniają przez dodanie tyleż łyżek kremowej śmietanki". Kremowa śmietanka trafia do ubijanych żółtek, które następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek. W ten sposób powstaje omlet muślinowy. Śmietankę możemy także zastąpić mlekiem.


Omlet, jak już napisaliśmy dopiekamy w piekarniku. To uchroni nas przed różnymi wypadkami podczas przerzucania ciasta na drugą stronę. Jeśli jednak nie dysponujemy piekarnikiem lub z różnych powodów nie chcemy z niego korzystać, możemy sobie ułatwić przerzucanie stosując dwa triki. Po pierwsze możemy usmażyć omlet na dwie patelnie. Wystarczy, że na jednej będziemy smażyć omlet, a na drugiej, koniecznie o tej samej średnicy, rozgrzejemy tłuszcz. W momencie gdy omlet odpowiednio się zetnie, przerzucamy go do góry nogami na drugą patelnię.


Jeśli nie dysponujemy dwiema patelniami, możemy podsmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przecucić go z powrotem na patelnię, do góry nogami. Jeszcze innym sposobem na omlet jest przykrycie go pokrywką i poczekanie, aż temperatura zrobi swoje.

 

Z czym podać?


Wśród 25 sposobów na omlet Marii Disslowej znajdziemy proste propozycje dodania szczypiorku, czy natki pietruszki do ciasta, a także nadzienia z podrobów - wątróbka lub cynaderki, odpowiednio podsmażone i nałożone w środek złożonego omletu. Na uwagę zasługuje także wykorzystanie parmezanu, do posypania po wierzchu, żółtego sera, zapieczonego w piekarniku na cieście, grzybów, szpinaku, a nawet raków.


Przyjrzyjmy się bliżej jednej propozycji, mianowicie omletowi gospodarskiemu. Składniki to ziemniaki, parmezan, jaja, śmietana, pietruszka i przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Wydawałoby się, że Disslowa zaproponuje klasyczną hiszpańską tortillę de patatas, czyli podsmażenie ziemniaków na patelni, doprawienie ich i zalanie masą jajeczno-śmietanową. Tymczasem autorka radzi zmielenie, bądź rozdrobnienie ziemniaków i połączenie ich ze śmietaną ( na 20 dag ziemniaków - 125 ml śmietany)wbicie 4 jaj, doprawienie solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką, a następnie wypieczenie na patelni, w piekarniku, przez 10 minut. Sprawdziliśmy - gospodarski jest godny wypróbowania, podobnie jak klasyczna tortilla!

 

Darmowa książka kucharska z omletami. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21523

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 74

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 330

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10