Ewa_Gotuje

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś

Wbrew pozorom, to nie będzie artykuł o "wróżeniu z fusów". Naukowcy dowodzą, że na nasze preferencje żywieniowe mają wpływ cechy osobowości (i odwrotnie).

Jaki charakter mają wielbiciele chipsów?     Fot. 123RF.COM/PICSEL


Marzyciele unikają...

Według badań amerykańskiego psychologa osobowości Lewisa Goldbera, pewne cechy osobowości mają wpływ na to, co najczęściej jemy. Badacz wziął pod uwagę przede wszystkim ilość tłuszczu oraz błonnika w diecie.

- Osoby, które zastępują produkty pełnotłuszczowe niskotłuszczowymi są sumienne, zorganizowane i skrupulatne.

- Osoby, które unikają potraw podlewanych tłuszczem są bystre i czujne.

- Osoby, które unikają tłuszczów niepochodzących z mięsa są obowiązkowe i potrafiące współpracować w grupie.

- Osoby, które unikają tłuszczów zwierzęcych są refleksyjne i mają bujną wyobraźnię.

- Osoby, które jedzą duże ilości błonnika są otwarte na nowe doświadczenia.

Trzeba pamiętać, że badanie opierało się na kwestionariuszach wypełnianych przez badanych. Sami badani określali więc swoje cechy osobowościowe oraz nawyki żywieniowe, co mogło wpłynąć na ostateczne wyniki. Badaniu poddano ponad 800 Amerykanów.


10 dziwnych rzeczy, które wpływają na smak. Kliknij!

truskawka na łyżeczce


Jesteś tym, co jesz

Z badań Alana R. Hirscha (5) wynika, że kiedy zmieniają się nam preferencje dotyczące potraw, może zmieniać się razem z nimi nasza osobowość. Wynika to z jego pracy z osobami, które z różnych powodów straciły węch. Kiedy jesteśmy pozbawieni ważnych bodźców zapachowych, wpływa to na to, co wybieramy do jedzenia. A to z kolei wpływa na cechy charakteru.


Jak oszukać swój mózg i jeść mniej? Kliknij!

pusty talerz


Z jego obserwacji wynika, że kobiety w określonych momentach cyklu, kiedy obniża im się nastrój, mają "jedzeniowe zachcianki". Najczęściej w takich momentach pragną czekolady, która działa trochę jak "mini-antydepresant" (zawiera m.in. prekursory serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia). Razem ze swoim zespołem przebadał on ponad 18 tysięcy osób, aby sprawdzić, jak mają się ulubione przez nich przekąski do ich osobowości. Badania były finansowane przez firmy produkujące różne pyszności, także nie ma co się dziwić, że odnajdywane poniżej cechy są najczęściej pozytywne. Czy jest w tym jednak ziarno prawdy? Zobaczcie sami:

- Chipsy ziemniaczane to przekąski osób ambitnych, lubiących rywalizację, takich, które osiągają sukces w życiu - zarówno prywatnym, jak i zawodowym.

- Serowe chrupki to przekąski osób uczciwych, o silnym poczuciu moralności, a także takich, które nie oceniają ludzi po tym, jaki mają status społeczny.

- Ci, którzy preferują tortille, są perfekcjonistami posiadającymi silną wolę i potrafiącymi sprawnie realizować swoje plany, osobami, które chcą zrobić wszystko jak najlepiej i dla siebie, i dla swojego otoczenia.

- Krakersożercy to osoby nieśmiałe, refleksyjne, zaangażowane w wiele różnych projektów, kierujące się logiką.

- Precle to przekąski osób poszukujących nowych wyzwań, lubiących zmiany.

- Lody czekoladowe to ulubiona przekąska uroczych flirciarzy, którzy bywają czasem nieco łatwowierni.

- Lody czekoladowe, z kawałkami czekolady są lubiane przez osoby energiczne, entuzjastycznie nastawione do życia.

- Lody waniliowe to ulubione lody osób impulsywnych, idealistów, kierujących się intuicją.

- Za lodami miętowymi z kawałkami czekolady przepadają osoby ambitne, pewne siebie i oszczędne.

- Lody truskawkowe chętnie jedzą introwertycy, kiedujący się logiką.

- Lody kawowe są ulubionym przysmakiem osób, które nie zamartwiają się przyszłością, a chwytają dzień i żyją z pasją.

- Jeśli ktoś na przekąskę wybiera po prostu mięso, np. suszone (bardzo popularna przekąska w Ameryce, pisaliśmy o niej tutaj), jest to często osoba bardzo lojalna i ufna, bardzo silnie przeżywająca rozstania.

W tym badaniu wzięto pod uwagę tylko przekąski, nie badano ogólnych preferencji jeśli chodzi o jedzenie.


Temat specjalny: Wszystko o lodach. Kliknij!

lody

dodaj przepisZnasz ciekawe przepisy na pyszne potrawy, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Ci, co podjadają...

Z badań (4) przeprowadzonych przez dra A.J.J.M Vingerhoetsa na ponad 400 kobietach i 500 mężczyznach można wyciągnąć jeszcze inne ciekawe zależności.

- Osoby, które nie jedzą śniadania są niezależne.

- Osoby lubiące podjadać są mniej dominujące i surowe, ale zdarza im się zachowywać nieprzyjaźnie.

Według badań przeprowadzonych nad 451 nastoletnimi Szkotami (3), osoby, które nie lubią nowych smaków, nie jedzą innych dań niż zwykle i nie eksperymentują w kuchni są zwykle bardziej neurotyczne niż inne.

W badaniach przeprowadzonych na ponad 1,5 tys. par bliźniąt z Australii (2) z kolei znaleziono więcej dowodów na to, ze za złe nawyki żywieniowe (nadmiar tłuszczu i soli w diecie) odpowiadały głównie geny. Wpływ osobowości na to, co jedli badani był niewielki, ale jednak statystycznie zauważalny.

Kobiety o cechach psychotycznych (takich jak agresywność, egocentryzm i impulsywność) jadły mniej słonych produktów niż osoby mające inne cechy osobowości. Ekstrawertyczki jadły mniej tłusto i słono niż introwertyczki. Kobiety o neurotycznej osobowości jadły więcej błonnika i pożywienia zawierającego dużo tłuszczu.

Badaniom tego typu poddano jak na razie Amerykanów, Szkotów i Australijczyków. Ciekawi Was, jak by to wyglądało w Polsce?


10 największych bomb kalorycznych świata. Kliknij!

Zobacz też: Mąka, która jest lepsza od soi, oliwy i mleka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. Lewis R. Goldberg, Lisa A. Strycker "Personality traits and eating habits: the assesment of food preferences in a large community sample" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 32, 2002.
2. Margaret A. Yeo i in. "What are the causes od individual differences in food consumption and are they modified by personality?" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 4, 1997.
3. Sarah A.M MacNicol, Suzanne M Murray, Elizabeth J Austin "Relationships between personality, attitudes and dietary behaviour in a group of Scottish adolescents" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 35, 2003.
4. A.J.J.M. Vingerhoets, M. Croon, A.J. Jeninga, L.J. Menges "Personality and health habits" [w:] "Psychology&Health" nr 4, 1990.
5. Russ Mason "Exploring the Potentials of Human Olfaction. An Interview with Alan R. Hirsch, M.D., F.A.C.P"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

Odsłon: 7684

30 min
7
>60 min
4
>60 min
28
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3