Sezon na dynię

Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior".

Crème pâtissière

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone

Słony karmel

  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Pizza

  • 250 g malin
  • 100 g obranych niesolonych pistacji
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g czerwonych porzeczek

Crème pâtissière

Ugotować mleko z laską wanilii. Wyciągnąć laskę i przykryć pokrywką. Ubić 2 żółtka z cukrem na białą masę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski i, by uniknąć kożucha, przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała kremu. Kiedy krem ostygnie, dodać serek mascarpone.
Słony karmel
W garnku podgrzać cukier do zbrązowienia. Dodać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodać podgrzaną śmietanę, masło i sól.

Pizza
Pizzę uformować i posmarować kremem. Nałożyć maliny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na 12 minut. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni, bazylię włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru na minutę. Na pizzę położyć czerwone porzeczki, pistacje i bazylię. Polać karmelem. Karmel podawać również w sosjerce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
9
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22869

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15282

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4978

15 min
6