Pyszna kawa dla każdego: wybieramy ekspresy ciśnieniowe

Czarna, z mlekiem, z dodatkiem smakowych syropów lub bitej śmietany. Sposobów podawania kawy jest tak wiele, jak liczne są momenty idealne na jej wypicie. Nieważne czy pijesz kawę rano, przed obiadem czy może tuż przed rozpoczęciem treningu, warto zadbać o to, by była jak najlepsza.

Najnowsze badania przynoszą coraz więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach picia kawy. Jakie są zalety tego ciemnego napoju? Przede wszystkim to w małej czarnej szukamy wsparcia, gdy czujemy znaczący spadek mocy. Jednak kawa wspiera nie tylko pamięć krótkotrwałą oraz koncentrację. Ma także dobry wpływ na trawienie i krążenie. Jesz mało warzyw i owoców? Filiżanka małej czarnej to źródło przeciwutleniaczy!

Jak przygotować dobrą kawę?


Aby zaparzyć kawę potrzebujesz nie tylko dobrych ziaren. Robusta, arabica czy mieszanka - wszystkie gatunki wymagają odpowiedniego narzędzia do parzenia. Na euro.com.pl znajdziesz szeroki wybór ekspresów, dzięki którym szybko zapomnisz o kawie rozpuszczalnej czy typowej „kawie zalewajce".
Popularnym rodzajem ekspresu do kawy jest ekspres przelewowy. Wrzątek dolewany jest do zmielonych ziaren, a całość przesącza się przez papierowy filtr. Jednorazowo można przygotować dużą ilość napoju, to rozwiązanie sprawdzi się więc w biurach czy barach szybkiej obsługi. To rozwiązanie odpowiednie dla osób, które najchętniej piją czarną, „długą" kawę. Dla zwolenników aromatycznego espresso czy napojów kawowych bardziej odpowiednie będą jednak inne ekspresy do kawy dostępne na rynku.

Kto powinien kupić ekspres na kapsułki?


Wczesnym rankiem cappuccino, kilka godzin później machiatto, przed obiadem latte, a przed wieczornym wyjściem podwójne espresso? Osoby, które lubią pić różne rodzaje kaw zdecydowanie powinny wybrać ekspres na kapsułki - popularnością cieszą się np. modele Tchibo Cafissimo czy DeLonghi Nespresso. W przypadku tego wariantu oszczędzamy czas zwykle potrzebny na proces mielenia kawy. Wystarczy wybrać odpowiednie opakowanie, włożyć do urządzenia i nacisnąć przycisk, urządzenie samo dobierze odpowiednie parametry i przygotuje doskonały napój.

W czym najlepiej przyrządzić espresso?


Jeżeli zwracasz uwagę na ilość produkowanych śmieci to ekspres na kapsułki zdecydowanie nie jest rozwiązaniem dla ciebie. Nadal jednak poszukujesz smaku jak z najlepszej kawiarni, a do tego zależy ci na delikatnej piance powstającej w procesie parzenia? Zdecyduj się na ekspres kolbowy!
Ten rodzaj urządzenia przeważnie wymaga wcześniej zmielonej kawy - musisz więc zrobić to samodzielnie za pomocą młynka lub kupić już zmielone ziarna. Aby przygotować napój do sitka należy wsypać wybraną kawę, a następnie ją sprasować. Pominięcie tej czynności może skutkować niskiej jakości naparem, nieodpowiednie ubicie sprawia bowiem, że woda zbyt szybko przepływa przez cząsteczki kawy. Jeżeli chcesz pominąć ten proces mielenia i ubijania, możesz zdecydować się na ekspres z systemem E.S.E. (Easy Serving Espresso) i kupić kawę w tabletkach. Może to jednak odbić się na smaku. Wolisz kawy z dodatkiem mleka? Większość ekspresów kolbowych wyposażona jest w specjalną dyszę do spieniania mleka, dzięki którym przygotujemy ulubione cappuccino. Ceny ekspresów kolbowych przeznaczonych do użytku domowego wahają się od 300 do 1000 złotych. Każdy znajdzie więc coś na swoją kieszeń i umiejętności baristyczne.

Czy warto kupić ekspres automatyczny?


Ekspres na kapsułki nie spełnia twoich oczekiwań smakowych, a ekspres kolbowy wydaj się zbyt trudny w obsłudze? Najbardziej zaawansowanym rodzajem ekspresu ciśnieniowego jest ekspres automatyczny. Tego rodzaju urządzenia posiadają wbudowany młynek, nie wymagają więc od użytkownika żadnych dodatkowych czynności. Wystarczy wsypać ziarna, wlać wodę i mleko, a następnie wybrać odpowiedni rodzaj napoju. Ekspres sam zmieli ziarna, dobierze temperaturę wody, użyje spieniacza. Twoją rolą jest tylko wybór, na jaką kawę masz aktualnie ochotę. Minusy? Tego rodzaju urządzenia są największe gabarytowo, a przy tym najdroższe - ich ceny zaczynają się od ok. 1000 zł. Wymagają także regularnych zabiegów konserwacyjnych, bez których mogą ulec awarii.

Co kupi tradycjonalista?


Jeżeli jesteś fanem kawy przygotowywanej pod ciśnieniem nie musisz kupować od razu ekspresu. Najprostszą formą przygotowywania tego rodzaju kawy jest bowiem kafeteria, potocznie zwana kawiarką. Jej budowa jest prosta, składa się bowiem kolejno ze zbiornika na wodę, umieszczonego w środku sitka oraz dzbanka.
Kafeteria jest ekspresem niskociśnieniowym i służy do przyrządzania tradycyjnej włoskiej kawy. Ciemny napar przygotowany w ten sposób będzie miał mocny smak. Jeżeli jednak jesteś miłośnikiem charakterystycznej dla espresso pianki to nie znajdziesz jej w kawie z kawiarki.

 


Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 151

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2089

30 min
9
15 min
4
Ciasta Proste ciastka maślane

Te ciasteczka smakują jak popularne brytyjskie maślane herbatniki. Aby je zro...

Odsłon: 107

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1