Boże Narodzenie na słodko

Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki.

Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też wszystkie główne składniki tych potraw i przyprawy oraz przybory kuchenne niezbędne do ich przygotowania. Podano też informacje o sposobie jedzenia oraz scharakteryzowano szczegółowo tradycyjne napoje podawane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. Najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi, zaczynając od czynności podstawowych - gotowania ryżu i krojenia ryb, a kończąc na wykonywaniu ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a zilustrowanie ich pięknymi, kolorowymi zdjęciami sprawia, że wykonanie potraw staje się możliwe w każdym europejskim domu. Każdy przepis uzupełniają porady sommeliera, które stanowić będą cenną wskazówkę przy wyborze wina w zależności od serwowanej potrawy.

Dzięki tej książce nie tylko poznasz tajniki wiedzy o tych egzotycznych dla nas potrawach, lecz także poczujesz klimat tradycji i zwyczajów kraju kwitnącej wiśni, w którym nawet w kuchni można stworzyć małe dzieło sztuki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Sałatka Siódemka

Sałatka siódemka bierze swoją nazwę od ilości warstw. Miękki kurczak, wyrazis...

Odsłon: 9254

>60 min
24
Ciasta Ciasto Gwiazdor

Ciasto Gwiazdor to przysmak, który możesz przygotować na święta Bożego Narodz...

Odsłon: 11532

60 min
20
Pieczywo Chleb z airfryera

Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...

Odsłon: 2941

60 min
7
Dodatki Brukselka w sosie śmietanowym

Doskonałe jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa i ziemniaków.

Odsłon: 4780

30 min
13
30 min
19