Do góry

Newsy

Święta spod znaku Deluxe!

Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl.

Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.

 

Faszerowane jajka z pistacjami


Co kupić?
• 8 jajek
• 4 łyżki śmietany 30%
• 3 łyżki szczypiorku
• 3 łyżki oleju pistacjowego
• 2 łyżki pistacji
• 2 łyżki bułki tartej
• sól
• pieprz

 

Jak zrobić?

poziom: łatwy porcji: 8 czas: 20min

Jajka gotujemy na twardo, a następnie odcedzamy, osuszamy i studzimy. Bardzo ostrym nożem przekrawamy jajka wzdłuż na pół, uważając, by nie uszkodzić za bardzo skorupek. Z połówek jajek wyjmujemy za pomocą łyżeczki białko i żółtko. Jajka drobno siekamy, przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotowym farszem napełniamy połówki jajek.
Pistacje drobno siekamy, mieszamy z bułką tartą i taką mieszanką posypujemy wierzch jajek. Na patelni rozgrzewamy olej pistacjowy, a następnie układamy na niej jajka, farszem do dołu. Smażymy, aż się przyrumienią.
Przed podaniem dekorujemy jajka odrobiną szczypiorku.

 

Babka orzechowo-migdałowa


Co kupić?
• 3 całe jajka
• 3 żółtka
• 250 g cukru
• 400 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki mleka
• 150 ml oleju z orzechów włoskich
• 275 g mieszanki orzechów Natur
• 2 łyżki bułki tartej
• 100 g mlecznej czekolady
• 2 łyżki masła

 

Jak zrobić?

poziom: łatwy porcji: 12 czas: 1h 0min
Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.
W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

 

Babka kawowa


Co kupić?
• 5 jajek
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 2 łyżki gorącej wody
• 1 1/2 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 1/4 szklanki kakao
• 250 g rozpuszczonego masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1/2 szklanki mocnej kawy

• 50 ml syropu do kawy o smaku orzechowym

 

Jak zrobić?
poziom: łatwy porcji: 12 czas: 1h 0min
Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje.

 

Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń