Tanie dania obiadowe z makaronem

Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza.

Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron jest tuczący! Ważne, by komponować do niego sosy na bazie pomidorów i warzyw oraz chudego mięsa.

Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki dla 4 osób: 30 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów, bazylia i oregano świeże lub suszone, papryka w proszku słodka i ostra, 2-3 ząbki czosnku, cebula, sól, parmezan do posypania, makaron spaghetti.

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na oleju. Dodaj mięso. Smaż mieszając kilka minut, dodaj przyprawy. Do uduszonego mięsa wlej zmiksowane pomidory (zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych - wówczas trzeba je wcześniej sparzyć i obrać, pokrojone udusić). Wszystko razem duś przez kilka minut,

W tym czasie ugotuj makaron według przepisu.

Ugotowany makaron polej sosem, udekoruj świeżymi ziołami, posyp parmezanem.

Zamiast mięsa możesz użyć tuńczyka z puszki.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki dla 4 osób: pęczek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, 30 g startego parmezanu, 70 ml oliwy, sól, ulubiony makaron.

Makaron ugotuj. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Zamiast bazylii możesz również użyć szpinaku lub - dla amatorów ostrzejszych smaków - rukoli.

Ugotowany makaron wymieszaj z pesto, udekoruj bazylią i parmezanem.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: 1/3 opakowania makaronu fusilli lub farfalle, pół pęczka rzodkiewek, garść pomidorków koktajlowych, zielona papryka, 20 dag szynki konserwowej, mały kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, sól pieprz.

Makaron ugotuj al dente. Pokrój rzodkiewki, pomidorki, szynkę i paprykę. Wymieszaj.

Z musztardy, jogurtu i soku z cytryny zrób sos - delikatnie wymieszaj. Polej sałatkę.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: ryba świeża lub mrożona (może być w kostkach) ok 30 dag, makaron penne lub farfalle, 15 dag pikantnego sera żółtego, brokuł, 4 pomidory, mały kubek słodkiej śmietany 30 proc., 3 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Makaron ugotuj. Sparz pomidory i brokuły podzielone na różyczki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój.

Żaroodporną formę natłuść. Układaj warstwami makaron, rybę, brokuły i pomidory.

Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw. Sosem polej zapiekankę, posyp startym serem żółtym.

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. godziny w 170 st. C.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: pierś z kurczaka, opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ser pleśniowy, sól, pieprz, makaron penne.

Rozmrożony szpinak uduś z czosnkiem. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka podsmaż na patelni. Połącz ze szpinakiem, dodaj pokrojony ser pleśniowy, rozgnieciony czosnek i jogurt.

Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu canelloni, opakowanie mrożonego szpinaku, opakowanie sera feta, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, pomidory w puszce, ser żółty do posypania.

Ugotuj makaron według przepisu.

Rozmrożony szpinak uduś. Dodaj czosnek, rozdrobniony ser feta i przyprawy. Takim farszem napełnij rurki canelloni i układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polej zmiksowanymi pomidorami. Posyp startym serem żółtym. Zapiekaj ok. 30 minut w 200 st C.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: ½ kg mięsa mielonego, starty żółty ser, puszka pomidorów, papryka mielona ostra i słodka, bazylia, paczka makaronu lasagne, 2 łyżki masła, ½ szklanki mleka, 2 łyżki mąki.

Ugotuj makaron według przepisu. Mięso podsmaż z czosnkiem i przyprawami.

Przygotuj sos beszamelowy: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę - nie rumień i nie zasmażaj. Gdy powstanie jednolita masa, porcjami dodawaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dopraw go.

Żaroodporne naczynie starannie natłuść. Nakładaj warstwami płaty makaronu i mięso z warzywami. Można dodać plastry świeżych pomidorów. Zapiekaj w piekarniku w 180st. C ok. 30-45 minut. Przed końcem posyp tartym żółtym serem.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Składniki na 4 porcje: ulubiony makaron, 20 dag szynki, czerwona papryka, czerwona cebula, 3 gałązki selera naciowego, brokuł, pieprz, sól, oliwa z oliwek.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Brokuły wrzuć na osolony wrzątek, po 2-3 minutach odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

Paprykę i szynkę pokrój w słupki, łodygi selera w plasterki. Cebulę posiekaj. Wszystkie składniki połącz. Zrób sos z oliwy i soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, polej nim sałatkę.

ebook Barilla

 

e-book W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie pdf

W 20 przpisów dookoła Włoch w fromacie epub

W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie mobi

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 130

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28