Do góry

Newsy

Tarta z białą kiełbasą

W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku.

Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne

Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie oczywistym wydaniu. Świetnym przykładem może być choćby tarta z zapiekaną białą kiełbasą.

Śpieszymy uspokoić sceptyków: danie jest szybkie, proste w przygotowaniu oraz, co najważniejsze, bardzo smaczne. Choć w prezentowanym przepisie spotykają się dwa kulinarne światy - tarta jest przecież chlubą Francuzów, a biała kiełbasa dumą Polaków - to powstałe w ten sposób połączenie smakowe jest dość tradycyjne.

Nie trzeba się więc obawiać, że tradycjonaliści będą na nie kręcić nosem. Zapachowi i apetycznemu wyglądowi naszej tarty nie oprze się bowiem największy nawet niejadek. Zachęceni? Mamy nadzieję, że tak, bo na samą myśl o tym przepisie nam już cieknie ślinka!

 

Składniki:

1 opakowanie białej kiełbasy Sokołów Naturrino
1 opakowanie ciasta na tartę
700 g cebuli
2 łyżki masła + do wysmarowania formy
kilka gałązek świeżego tymianku
100 g sera żółtego

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, białą kiełbasę w plasterki (jeśli pokroimy ją nieco pod skosem, będzie się później prezentowała znacznie apetyczniej).

2. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do miękkości. Gdy się zeszkli, doprawiamy ją dla smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy potem świeżym tymiankiem.

3. Formę do tarty smarujemy masłem. W tak przygotowanym naczyniu układamy następnie płat ciasta, który nakłuwamy delikatnie widelcem (nadmiar, który będzie wystawał za ranty, odkrawamy).

4. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 10 minut, aż zrobi się odrobinę rumiane. Wówczas wyciągamy je z piekarnika, aby położyć na nim uprzednio przygotowane składniki. W tym czasie piekarnika nie wyłączamy - za chwilę będziemy w nim przecież ponownie zapiekali naszą tartę!

5. Na spód ciasta wykładamy 3/4 farszu, a następnie warstwę wcześniej pokrojonej białej kiełbasy Sokołów Naturrino (talarki układamy na zakładkę, w kilku okręgach, w taki sposób, aby dość dokładnie przykryły farsz). Na warstwie kiełbasy kładziemy resztę cebulowego farszu. Całość posypujemy na koniec startym żółtym serem.

6. Przygotowaną w ten sposób tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy przez 15 min., aż ser się rozpuści, a samo ciasto stanie się złociste.

7. Potrawę dekorujemy na koniec świeżym tymiankiem.

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim na INTERIA.TV.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń