Najlepsze przepisy na cukinię

Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy?

Fot. 123RF

Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym związku organicznym, który zdaniem naukowców może przedłużyć nasze życie nawet o 25 lat.

Badacze z izraelskiego Instytutu Weizmanna donieśli, iż ich zdaniem spermidyna może wpływać na działanie naszego zegara biologicznego, czyniąc nas mniej podatnymi na choroby wieku starczego. Dowiedziono bowiem, iż spowolniony metabolizm komórkowy znacząco przyczynia się m.in. do występowania choroby Parkinsona, nowotworów oraz choroby Alzheimera. Potwierdzono również, że występujące w ciele człowieka poliaminy znacząco przyśpieszają proces starzenia, jednak spermidyna jest w stanie zneutralizować ich działanie.

Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach.

Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach

Do tej pory wszystkie eksperymenty przeprowadzano jedynie na myszach, jednak ich rezultaty okazały się być bardzo zadowalające, co zachęciło naukowców do dalszej pracy. Zwierzęta, którym podawano poliaminy starzały się zdecydowanie szybciej, niż te, które ich nie otrzymywały. Natomiast myszki w których diecie pojawiła się spermidyna, zdecydowanie wyróżniały się długością życia. Jeśli takie działanie tych substancji potwierdzi się także w przypadku ludzi, może mieć to kolosalny wpływ na medycynę, owocując wyprodukowaniem najprawdziwszego eliksiru długowieczności.

Jednak czy pozostaje nam jedynie czekanie na wyniki kolejnych testów? Otóż nie. Istnieją bowiem dosyć popularne produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają cenną spermidynę. Należą do nich m.in. zielony groszek, kukurydza, soja oraz ser z błękitną pleśnią. Spożywając te produkty łącznie możemy wpłynąć na długość naszego życia oraz obniżyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.

 

 

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Zapiekanka prowansalska

Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...

Odsłon: 4935

30 min
11
Sałatki Sałatka z mango i krewetkami

Sałatka z mango i krewetkami to prawdziwie letnie danie, pełne smaku i aromat...

Odsłon: 8397

30 min
10
Ciasta Proste ciasto ze śliwkami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste, a mimo to pyszne i aromatycz...

Odsłon: 35998

15 min
101
Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4823

30 min
7
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 29067

15 min
28