Te rośliny mogą spowolnić proces starzenia

Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy?

Fot. 123RF

Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym związku organicznym, który zdaniem naukowców może przedłużyć nasze życie nawet o 25 lat.

Badacze z izraelskiego Instytutu Weizmanna donieśli, iż ich zdaniem spermidyna może wpływać na działanie naszego zegara biologicznego, czyniąc nas mniej podatnymi na choroby wieku starczego. Dowiedziono bowiem, iż spowolniony metabolizm komórkowy znacząco przyczynia się m.in. do występowania choroby Parkinsona, nowotworów oraz choroby Alzheimera. Potwierdzono również, że występujące w ciele człowieka poliaminy znacząco przyśpieszają proces starzenia, jednak spermidyna jest w stanie zneutralizować ich działanie.

Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach.

Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach

Do tej pory wszystkie eksperymenty przeprowadzano jedynie na myszach, jednak ich rezultaty okazały się być bardzo zadowalające, co zachęciło naukowców do dalszej pracy. Zwierzęta, którym podawano poliaminy starzały się zdecydowanie szybciej, niż te, które ich nie otrzymywały. Natomiast myszki w których diecie pojawiła się spermidyna, zdecydowanie wyróżniały się długością życia. Jeśli takie działanie tych substancji potwierdzi się także w przypadku ludzi, może mieć to kolosalny wpływ na medycynę, owocując wyprodukowaniem najprawdziwszego eliksiru długowieczności.

Jednak czy pozostaje nam jedynie czekanie na wyniki kolejnych testów? Otóż nie. Istnieją bowiem dosyć popularne produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają cenną spermidynę. Należą do nich m.in. zielony groszek, kukurydza, soja oraz ser z błękitną pleśnią. Spożywając te produkty łącznie możemy wpłynąć na długość naszego życia oraz obniżyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 46

>60 min
5
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 570

30 min
6
>60 min
7
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 106

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0