Dania jednogarnkowe

Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy!

Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL

Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL do cholesterolu całkowitego się poprawił.


Jakie są rodzaje oliwy? Kliknij!

oliwa


Korzystne działanie oliwy wynika nie tylko z tego, że zawiera ona dobre tłuszcze nienasycone, ale także antyoksydanty - a konkretnie polifenole. Im wyższa zawartość polifenoli w oliwie, tym lepsze wyniki mieli badani w powyższym eksperymencie.

Z badań opublikowanych w "Lancecie" (3) wynika, że antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek zmniejszają ryzyko raka piersi, skóry i okrężnicy, chorób serca, a także opóźniają procesy starzenia (dzięki zwalczaniu wolnych rodników).


Co jeszcze jeść, aby zachować młodość? Kliknij!

dieta na  młodość

Warunkiem skuteczności oliwy w zapobieganiu chorobom serca jest to, że oliwa zastępuje podobną ilość tłuszczów nasyconych w diecie (np. stosujemy ją zamiast masła). Nie powinniśmy jej stosować jako dodatek do diety, tylko jako jej część. Zwiększona ilość kalorii dziennie nie odbije się korzystnie na zdrowiu - dwie łyżki oliwy to aż 239 kcal! Na układ krwionośny i poziom cholesterolu na pewno dobrze wpłynie zamiana części tłuszczów nasyconych na nienasycone.

dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Z badań nad zwierzętami wynika, że oliwa z oliwek jest korzystna, póki nie przyjmuje się nadmiernych ilości kalorii w spożywanym jedzeniu.


Jakie jeszcze właściwości ma oliwa? Kliknij!

oliwa

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. Covas M.I. i in. "The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial" [w:] "Ann Intern Med" 2006.
2. María-Isabel Covas "Olive oil and the cardiovascular system" [w:] "Pharmacological Research", 2007.
3. Robert W. Owen, Attilio Giacosa, William E Hull, Roswitha Haubner, Gerd Würtele, Bertold Spiegelhalder, Helmut Bartsch "Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants" [w:] "The Lancet", 2000.
4. whfoods.org

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1825

30 min
19

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego ciasta z delikatnym serniki...

Odsłon: 302926

60 min
716

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

4
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1