Zaskakujące właściwości skorupek jaj

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie, niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia nasze kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać skorupki jaj w naszym codziennym życiu.

1. Skorupki jaj pomagają leczyć podrażnienia skóry

Jeśli na twojej skórze pojawiły się zaczerwienienia lub nieprzyjemne podrażnienia, powinieneś sięgnąć właśnie po skorupki jaj. Co prawda przygotowanie odpowiedniego okładu trwa kilka dni, jednak warto poczekać, gdyż efekty po jego zastosowaniu są naprawdę zaskakujące. Aby przygotować okład na podrażnienia skóry, należy zanurzyć skorupki w pojemniku z niedużą ilością octu jabłkowego. Po ok. 2-3 dniach skorupki powinny zmięknąć. Wówczas tak powstałą mieszaniną możemy obłożyć podrażnione miejsca.

 

Zobacz też: Te produkty lepiej jeść na surowo. Kliknij!

Starasz się ograniczać cukier w diecie, jednak kawa bez jego dodatku wydaje ci się zbyt gorzka? Mamy na to prostą radę. Z pomocą przyjdą oczywiście skorupki jaj. Zacznijcie od dokładnego wyparzenia ich we wrzątku. Następnie możecie dodać je do mielonej kawy, którą przygotujecie tak jak zawsze. Po zaparzeniu kawy możecie usunąć skorupki i cieszyć się napojem, który w niemal magiczny sposób stał się słodszy.


Zobacz też: 15 pomysłów na pyszne pierogi. Kliknij!

Każdy ogrodnik powinien poznać tę sztuczkę - drobno pokruszone skorupki należy nasypać do otworów w ziemi przed sadzeniem roślin, a następnie podsypywać je nimi co 2 tygodnie. W ten sposób nasze rośliny będą pięknie się rozwijać i rosnąć. Wszystko to za sprawą minerałów zawartych w skorupkach, które poprzez glebę przenikają do roślin, wzmacniając je.


Zobacz też: Nawozy, które zrobisz sam w domu. Kliknij!

Skoro rośliny mogą czerpać składniki odżywcze ze skorupek jaj, dlaczego nie moglibyśmy robić tego i my? Ważnym jest, aby spożywane przez nas skorupki były wcześniej dokładnie wyparzone w piekarniku i oczyszczone. Następnie możemy je bardzo drobno zmielić np. w młynku do kawy. W ten sposób otrzymamy odżywczy proszek, który możemy dodawać do koktajli.


Zobacz też: Jakich ryb unikać? Kliknij!

Przypalony garnek lub patelnia? To nic strasznego! Wystarczy, że do przypalonego naczynia włożysz skorupki, dodasz niedużą ilość płynu do mycia naczyń oraz szklankę wody. W ten sposób uzyskasz niezwodny środek czyszczący.


Zobacz też: Przepisy na domowe syropy. Kliknij!

Jeżeli firany w twoim domu są nieco pożółkłe, warto pomyśleć o wybieleniu ich za pomocą naturalnego środka, jakim są skorupki jaj. Należy włożyć je do lnianego woreczka, który następnie włożymy do prania wraz z firanami, które chcemy wybielić. Efekt z pewnością przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.


Zobacz też: Jak prać firanki i zachować ich biel? Kliknij!

Chociaż niewiele osób o tym wie, skorupki jaj możemy wykorzystać również jako naturalne lekarstwo dla zwierząt. Jeżeli wasz pupil ma biegunkę, dodajcie do jego karmy łyżkę sproszkowanych skorupek. W ten sposób złagodzicie objawy choroby, a wasze zwierzę znacznie szybciej powróci do zdrowia.

 

Zobacz też: Pęczak - kasza dobra na wszystko. Kliknij!

Borykacie się z problemem tępych noży? Czy da się je naostrzyć bez ostrzałki? Okazuje się, że tak i to przy pomocy niepozornych skorupek. Wystarczy, że obierzecie jajka, a ich skorupki pokruszycie na desce. Teraz możecie spróbować pokroić je nożem, tak jakbyście siekali np. cebulę. Nóż naostrzy się w kilka chwil!


Zobacz też: Nieznane właściwości cynamonu. Kliknij!

Jeśli na waszej twarzy często pojawiają się zaczerwienienia lub wypryski, warto wypróbować domową maseczkę przygotowaną na bazie skorupek jaj. Wystarczy, że drobniutko pokruszone skorupki wymieszacie z jednym białkiem. Tak powstałą pastę należy rozprowadzić równomiernie po twarzy, a po 10 minutach spłukać pod bieżącą wodą. Wasza cera nabierze blasku, a wy zapomnicie o jakichkolwiek niedoskonałościach.


Zobacz też: Najdroższe produkty świata. Kliknij!

Czy napoje energetyzujące są groźne?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?Naturalne antybiotyki

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0