Dania jednogarnkowe

Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników.

ot. 123RF

Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. podstawowy przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Chcesz przygotować perfekcyjne pierogi? skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?

Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesteście w stanie wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez uszek? My nie! Ulepienie zgrabnych pierożków jest prawdziwą sztuką, która wymaga nieco wprawy, jednak wysiłek naprawdę się opłaca.

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bób i szpinak to doskonała kompozycja smakowa. Smaki świetnie się przenikają i rewelacyjnie do siebie pasują. Takie pierogi możecie przygotować zarówno w sezonie, gdy dostępne są świeże warzywa, jak i poza nim. Wówczas możecie sięgnąć po mrożonki.

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę zaskoczyć swoich bliskich? Zaserwujcie im rolowane pierogi. Czegoś takiego z pewnością jeszcze nie jedli! Przygotowuje się je wyjątkowo szybko, a efekt jest naprawdę powalający.

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fani pierogów z mięsnym nadzieniem, z pewnością będą usatysfakcjonowani porcją takich smakołyków. Intensywne w smaku grzyby świetnie komponują się delikatnym mięsem. Ten przepis sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta.

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie pierogi to doskonała propozycja dla najmłodszych, chociaż jesteśmy przekonani, że zasmakują również dorosłym. Słodkie owoce sprawiają, że nie musimy dodawać do nich nawet grama cukru, dzięki czemu jest to świetny przepis także dla tych, którzy uważnie liczą kalorie.

Fot. agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, to zestawienie nie mogłoby się obyć bez klasycznego przepisu na ruskie pierogi. Ponoć najlepiej smakują te przygotowane przez mamę lub babcię. Może macie ochotę im dorównać? Ten przepis wam to umożliwi.

Fot. Ewaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis mówi sam za siebie - nieskomplikowany i bardzo smaczny. W końcu taką kuchnię lubimy najbardziej. Przygotowując takie pierogi możecie wykorzystać mięso, które zostało z przygotowywania np. rosołu. Ponoć najlepiej smakują dopiero na drugi dzień, odgrzane na maśle.

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Próbowaliście kiedyś takich pierogów? Nie? Czas najwyższy to zmienić! Spodobają się wszystkim fanom polskiej kuchni, w końcu to dwa tradycyjne dania w jednym. Nikt im się nie oprze.

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Brokuły to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych. Warto zadbać o to aby znalazły się w naszej diecie. Jeśli znudziła wam się klasyczny bukiet warzyw lub zupa brokułowa, te pierogi są doskonałym rozwiązaniem.

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dlaczego tak rzadko przygotowujemy pierogi? Bo ich lepienie może trwać całe wieki. Ale mamy na to radę. Pomińcie ten krok! Nie da się? Gregorhspeed udowadnia, że da się wszystko o ile tylko bardzo się tego chce.

Fot. Btylza na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Te pierogi pokochają zarówno mali jak i więksi smakosze. Dorosłym z pewnością spodoba się wyjątkowo zdrowy i smaczny farsz, z kolei dzieci zachwyci wyjątkowy kolor tego dania.

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tych legendarnych, gruzińskich pierożków to prawdziwa sztuka. Ich przygotowanie może zająć wam trochę czasu, jednak gwarantujemy - efekt wart jest każdego wysiłku.

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcecie zaserwować na świątecznym stole zdrową i słodką alternatywę dla klasycznych pierogów z grzybami, polecamy ten przepis. Aromatyczny farsz i lekkie ciasto sprawią, że z pewnością zamarzycie o dokładce.

Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dynia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Można je piec, gotować, smażyć i grillować. Można też przygotować z niego doskonały farsz do niezwykle smakowitych pierogów. Ale uwaga! Przygotujcie ich więcej, bo znikają w zastraszającym tempie!

bożonarodzeniowych cudów?

Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babeczki z kawałkami czekolady

Kto powiedział, że pyszne babeczki czekoladowe muszą wymagać skomplikowanych...

Odsłon: 6541

15 min
19
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 705

60 min
8
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 997

30 min
7
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8