Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z brokułem i serem

Przepis dnia 2014-07-29
Pierogi z brokułem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 24525

Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • Farsz:
  • 1 brokuł
  • 1 serek topiony ze szczypiorkiem
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z brokułem i serem

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły, ok. 3/4 szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypujemy mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy kółka.

  2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko, serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia obu serów. Doprawiamy do smaku, gotujemy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy drobno pokrojoną paprykę.

  3. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Układamy na tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podajemy polane masłem i posypane prażoną cebulką. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 29 lipca 2014 Uwielbiam pierogi z serem i brokułami. Są niezwykle smaczne i oryginalne, tylko mi zawsze wychodzą takie "plaskacze" - chyba taka specyfika tego farszu. Twoje wyglądają niezwykle apetycznie - tylko konsumować :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń