Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo. Ja swoje zrobiłam z serem na słodko, ale można też zrobić w wersji wytrawnej. Porcja dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób…
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Z mąki, wody i oleju zagniatamy miękkie ciasto pierogowe. Wodę dodajemy stopniowo w oryginale było 1/3 szklanki ale ja dodałam więcej. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godzinki, aby „odpoczęło”
Wstawiamy w dużym garnku wodę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w misce rozgniatamy twaróg widelcem, dosypujemy cukier i dodajemy żółtko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na oprószonym mąką stole rozwałkowujemy cienko ciasto coś na kształt prostokąta; tak mniej więcej. Rozkładamy na nim farsz, zostawiając po 2cm z każdej strony. Ciasto zawijamy jak roladę, zlepiając dokładnie końce.
Czystą bawełnianą ścierkę kuchenną posypujemy bułką tartą i zawijamy struklji. Końce materiału związujemy białą nicią i tę „paczuszkę” przekładamy do garnka na gotujący się posolony wrzątek. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie „paczuszkę” należy wyjąć ostrożnie z garnka uważając bo jest gorąca aby się nie poparzyć. Usuwamy nitki, rozwijamy ściereczkę i gotowe struklji kroimy na kawałki. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem…