Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo. Ja swoje zrobiłam z serem na słodko, ale można też zrobić w wersji wytrawnej. Porcja dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób…
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 71
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 115
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 161
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 45
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 71
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 115
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 161
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 45
Składniki
Z mąki, wody i oleju zagniatamy miękkie ciasto pierogowe. Wodę dodajemy stopniowo w oryginale było 1/3 szklanki ale ja dodałam więcej. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godzinki, aby „odpoczęło”
Wstawiamy w dużym garnku wodę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w misce rozgniatamy twaróg widelcem, dosypujemy cukier i dodajemy żółtko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na oprószonym mąką stole rozwałkowujemy cienko ciasto coś na kształt prostokąta; tak mniej więcej. Rozkładamy na nim farsz, zostawiając po 2cm z każdej strony. Ciasto zawijamy jak roladę, zlepiając dokładnie końce.
Czystą bawełnianą ścierkę kuchenną posypujemy bułką tartą i zawijamy struklji. Końce materiału związujemy białą nicią i tę „paczuszkę” przekładamy do garnka na gotujący się posolony wrzątek. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie „paczuszkę” należy wyjąć ostrożnie z garnka uważając bo jest gorąca aby się nie poparzyć. Usuwamy nitki, rozwijamy ściereczkę i gotowe struklji kroimy na kawałki. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem…