Do góry

Dania główne Przepis na:

struklji – słoweńskie rolowane pierogi…

struklji – słoweńskie rolowane pierogi…

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18295

Dodano:

Odsłon: 83147

…słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo. Ja swoje zrobiłam z serem na słodko, ale można też zrobić w wersji wytrawnej. Porcja dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób…

Składniki

  • ciasto: 200g mąki pszennej (1 szkl i 2 płaskie łyżki)
  • ok 0,5 szkl ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju
  • nadzienie: 250g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej,
  • masło
  • cukier
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody i oleju zagniatamy miękkie ciasto pierogowe. Wodę dodajemy stopniowo w oryginale było 1/3 szklanki ale ja dodałam więcej. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godzinki, aby „odpoczęło”

  2. Wstawiamy w dużym garnku wodę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w misce rozgniatamy twaróg widelcem, dosypujemy cukier i dodajemy żółtko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na oprószonym mąką stole rozwałkowujemy cienko ciasto coś na kształt prostokąta; tak mniej więcej. Rozkładamy na nim farsz, zostawiając po 2cm z każdej strony. Ciasto zawijamy jak roladę, zlepiając dokładnie końce.

  3. Czystą bawełnianą ścierkę kuchenną posypujemy bułką tartą i zawijamy struklji. Końce materiału związujemy białą nicią i tę „paczuszkę” przekładamy do garnka na gotujący się posolony wrzątek.
    Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie „paczuszkę” należy wyjąć ostrożnie z garnka uważając bo jest gorąca aby się nie poparzyć. Usuwamy nitki, rozwijamy ściereczkę i gotowe struklji kroimy na kawałki. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dabo 08 czerwca 2017 "słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo". Zabawny opis "nasze" pierogi to znaczy jakie? wiadomo, że pierogi z różnymi farszami np z serem i rodzynkami będą jednak smakować inaczej niż pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami. Natomiast jeżeli słoweńskie pierogi z serem miałyby smakować dokładnie tak samo jak polskie z serem to po jakiego grzyba trudzić się z tą całą roladą. Ale podejrzewam, że diabeł tkwi w szczegółach i jednak są jakieś niuanse smakowe chociażby w przepisie na ciasto, który pewnie różni od tych "naszych" i jednak w innej formie podania, co również wpływa na smak. Także opis mało zachęcający i ciekawy, ale "pierogi" wyglądają apetycznie choć bardziej przypominają roladki naleśnikowe. Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 grudnia 2015 Bardzo lubię Twoją ciekawość świata kulinarnego :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń