Do góry

Newsy

Zdrowie o kwaśnym smaku

Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.


Ekologia z natury

Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.


Młodość oraz zdrowie - duże i małe

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stokrotnie, zachowa on różowa barwę.

W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.


Kwaśne, czyli dobre

Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.

Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!


Więcej o zastosowaniu aronii w książce kucharskiej. Kliknij!

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewalipka 06 września 2014 własnie robie sok z aronii i malin taki nierozcieńczanywoda- tu promuje sie robienie soku z dodatkiem wody-nie wiem czy to mozna nazwac sokiem czy napojem ale ten prawdziwy jest swietny, najlepiej z dodatkiem jabłek, malin czy czegos innego aby złaodzic cierpkość aronii jesli ktos takiego smaku nie trawi. Aronia jest niedoceniana ale jagody akai z chin robia furore, zwłaszcza te farbowane. Ojczyzna akai sa himalaje ale jagody tam teraz nie rosna i te co mamy w handlu sa chińskie a wiadomo-podfarbowane i z hodowli i niewiadomo co to jest.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 września 2013 Aronia rzeczywiście jest niedocenionym owocem, bo tak naprawdę jest bombą zdrowotną.
Osobiście od niedawna robię z niej głównie soki i namawiam szczerze młodsze pokolenie aby korzystać z jej dobrodziejstw :) Polecam :)

87 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń