Do góry

Newsy

Nie zjesz w tłusty czwartek pączka- nie będzie Ci się wiodło w życiu!

Ten zabobon Polakom nie jest straszny, ponieważ w tłusty czwartek- jedyny dzień w roku, kiedy nikt nie liczy kalorii- zjadamy około 100 milionów pączków.

Fot. 123RF/Picsel

Te okrągłe pyszności zawitały do Europy oraz Ameryki, za sprawą Elizy Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków serwowała żołnierzom pączki.

Pączek pączkowi nie równy
W zależności od szerokości geograficznej te drożdżowe wypieki mają różne nadzienia: w Polsce najczęściej jest to kwiat róży, w USA np. czekolada. Zwyczaj smażenia słodkich pączków pojawił się w Polsce dopiero około XIX wieku, wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem.

Jak powinien wyglądać idealny pączek?

Na przełomie wieku XVII i XVIII warszawscy cukiernicy twierdzili, że idealny pączek powinien być tak lekki i pulchny, żeby wiatr mógł zdmuchnąć go z półmiska. Obecnie jeden pączek ma przeciętnie 226 kcal i waży około 60 gramów, aby go spalić należy przez około 40 minut jeździć na rowerze, przez godzinę tańczyć lub spacerować przez 57 minut.




Kto pochłania najwięcej pączków?

Jednym z najbardziej znanych amatorów pączków jest oczywiście Homer Simpson ze znanej wszystkim kreskówki 'The Sipmsons'. To właśnie na jego cześć stworzono największy na świecie pączek, do którego przygotowania zużyto około 90 tysięcy zwykłych pączków.

Przepis na pyszne pączki w czekoladzie

 

 

 

©123RF/PICSEL

 

- 0,5 kg. mąki
- 4 dag. drozdzy
- 200 ml. cieplego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masla
- 50 g. cukru
- 2 zółtka
- szczypta soli
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
- 1 l oleju do smażenia
-20 dag gorzkiej polewy czekoladowej
- 5 dag wiórków kokosowych
-20 dag konfitury wiśniowej



Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

Zobacz przepisy na pączki i faworki.

Jak długo staliście dziś w kolejce po pączki? A może macie ochotę podarować wirtualnego pączka komuś bliskiemu? Nasz pączek dostępny jest od zaraz. Uwaga! Tylko dla ludzi z dużym poczuciem humoru.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń