Do góry

Newsy

Oryginalne przepisy na wielkanocne śniadanie

Tradycyjnie, a może nowocześnie? W jaki sposób w waszych domach serwuje się śniadanie wielkanocne? Jak się okazuje, oba style gotowania można ze sobą pogodzić, a efekty są niezwykle apetyczne.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą

Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę.
SKŁADNIKI:

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • ¼ główki białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • pieprz
  • sól

Kruszonka:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej lub 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę posiekaj i gotuj ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź.

2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pióra łodygi selera. Dodaj odcedzoną kapustę. Wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj wodę i duś jeszcze przez 10 minut.

3. Na osobnej patelni podsmaż z dwóch stron kiełbaski, aż się zarumienią.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie od góry) i przygotuj kruszonkę.

5. Do żaroodpornego naczynia włóż kapustę, a na niej ułóż podsmażone kiełbaski. Całość posyp kruszonką.

6. Piecz 10 minut w 180°C. Uważaj, aby nie przypalić kruszonki.

Kruszonka:

1. Do miseczki wsyp bułkę tartą i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem zagnieć dłonią i kiedy już składniki się połączą, rozcieraj masę między palcami formując małe, nieregularne kawałeczki.

 

2. Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Kremowy i jedwabisty mus z gotowanego kurczaka z dodatkiem chrzanu i pieprzu syczuańskiego. Może być podany jako smarowidło do pieczywa albo farsz do gotowanych jajek.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI:

  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wrzuć rozdrobnione mięso kurczaka, chrzan, serek i jogurt oraz wodę. Dodaj sól, pieprz i miksuj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej troszkę wody.

2. Podawaj z pieczywem i kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.

 

3. Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Oryginalnie podane jaja otoczone chrupiącą szynką parmeńską pełniącą funkcję kieliszka na jajka. Smaczne i pożywne śniadanie w eleganckim wydaniu. Będą też piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8 liści bazylii
  • 1 rzodkiewka
  • 4 łyżeczki rzeżuchy
  • 2 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE

1. Z chleba wytnij krążki wielkości foremek. Zgrilluj je delikatnie w nagrzanym piekarniku lub na patelni.

2. Do foremek lub porcelanowych kokilek włóż plastry szynki parmeńskiej wykładając je dokładnie (spód i boki).
3. Do każdej kokilki włóż podpieczony krążek chleba. Na nim ułóż po 2 liście bazylii.

4. Na całość wbij jajko.

5. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli chcesz, aby jajko było płynne, piecz ok. 9-10 minut.

6. Wyjmij i posyp rzeżuchą i startą rzodkiewką. Podawaj z majonezem.

 

4. Tost z lardo, jarmużem i jajkiem poché

Wyjątkowo wyrafinowana przekąska, która łączy eleganckie składniki i urzeka formą ich przygotowania. Jajko gotowane bez skorupki i blanszowany jarmuż znajdą wielu fanów przy świątecznym stole.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI:

  • pszenne pieczywo tostowe
  • ser z dodatkiem trufli
  • masło
  • cienkie plasterki lardo
  • jarmuż
  • papryczka chilli
  • pieprz
  • sól
  • jaja
  • ocet

PRZYGOTOWANIE:

1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę chilli i dodaj sól. Podsmaż ok. 3 minuty i odstaw.

2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.

3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.

4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się, delikatnie wlej jajko, uważając, aby się nie rozlało. Gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.

5. Jajko połóż delikatnie na toście. Całość posyp czarnym pieprzem.

 

5. Awokado zapiekane z jajkami i chipsami z szynki

Lekka i zdrowa przekąska na nowoczesne śniadanie przenoszące błyskawicznie w ciepłe i słoneczne rejony Europy. Wszystko to za sprawą miękkiego, słodko-orzechowego awokado i chipsów z szynki.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI:

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • bagietka
  • pomidory malinowe
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • gęsty ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2. Awokado delikatnie natnij wzdłuż do pestki i lekko przekręć. Usuń pestkę i wydrąż odrobinę miąższu łyżką. Zetnij spód, aby powstała łódeczka stabilnie stała.

3. Do powstałej łódeczki z awokado wlej rozbite jajko. Posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Jajko powinno się delikatnie ściąć.

4. Plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 6 minut aż stanie się chrupiąca.

5. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę oliwki. Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.

6. Bagietkę pokrój w kromki i delikatnie opiecz w piekarniku lub na patelni dbając o to, by środek by miękki i elastyczny. Wyłóż na nie pomidory z oliwkami. Skrop zredukowanym octem balsamicznym.

7. Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i posyp pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Podawaj z bruschettą.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń