Orzechowe parzone Magdaleny

Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym.

Ciasto
250 ml wody
225 g masła
170 g mąki pszennej
szczypta soli
220 g orzechów laskowych
5 jaj

Krem
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone

Ganache
100 ml śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady

Ozdoby
50 g gorzkiej czekolady
złote ozdoby cukrowe

Złożenie
kakao naturalne

Ciasto
Zagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i będzie łatwo odklejać się od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę i podpiec kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę do 200°C. Chłodne ciasto wymieszać z jajkami. Na papierze do pieczenia narysować okrąg od tortownicy i nałożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Każdą z blach piec osobno. Ostudzić na kratce.

Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną i gorzką czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Wystudzone orzechy obrać ze skórki, a następnie zmielić. Zmieszać z rozpuszczoną czekoladą i dodać serek mascarpone. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.

Ganache
Podgrzać śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.

Ozdoby
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ją na pergamin wedle fantazji i posypać złotymi ozdobami cukrowymi.

Złożenie
Na pierwszy kawałek ciasta wyłożyć krem, zostawiając kilka luk, w które należy wlać ganache. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i posypać kakao. Ozdobić kremem. Na szczycie położyć orzech laskowy i kawałeczki czekolady ze złotymi elementami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 29

15 min
2
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1