Do góry

Newsy

Piękno i smak – niedoceniana marchew

Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok.

 

Dodatkowo beta-karoten hamuje działanie rakotwórczych związków obecnych w spalinach, a także w dymie tytoniowym. Swoją drogą marchew wykorzystywana jest, jako wsparcie podczas rzucania palenia. Chrupanie cienkich, pomarańczowych słupków pozwala ograniczyć głód nikotynowy i daje zajęcie naszym dłoniom.

 

Spożywanie marchwi ma także dobroczynny wpływ na zachowanie młodego wyglądu. Odpowiadają za to cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze. Dodatkowo marchew obfituje w witaminy B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne.

 

Chcąc zadbać o urodę, jędrność i zdrowie całego ciała warto włączyć do diety wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas - a te składniki znajdziemy właśnie w marchwi. Dodatkowo pozwolą nam one zadbać o piękne włosy i mocne paznokcie.

 

Medycyna nie pozostawia cienia wątpliwości - marchew jest zdrowa. Co na to kuchnia? Czy chcąc regularnie spożywać marchew jesteśmy skazani na duszoną z groszkiem oraz tartę z jabłkiem? Niczego tym pomysłom rzecz jasna nie odmawiamy, chcemy jednak zaproponować nowoczesne spojrzenie na to znane, choć niedoceniane warzywo.

 

Koktajl marchewkowy

2-4 marchewki
kawałek imbiru
sok z cytryny
miód

Sok marchewkowy na indyjską modłę. Naturalna słodycz marchwi łączy się z miodem, a całość wyrazu nadaje imbir - to wszystko nie tylko dla smaku, ale i naszego zdrowia. Ten koktajl, to doskonały pomysł na zdrowy początek dnia.

Marchewki myjemy i obieramy. Następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Imbir również obieramy i wrzucamy do sokowirówki. Dodajemy łyżkęmiodu, sok z cytryny i wypijamy. Na zdrowie!

 

>> Koktajl możemy wzbogacić np. o sok z pomarańczy - będzie wtedy orzeźwiający. Zdrowym - bo bogatym w białko, żelazo, cynk, magnez,wapń oraz kwasy omega-6 - i smacznym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni ziarna sezamu, doskonale pasujące do indyjskiej kuchni.

 

Zobacz inne pomysły na koktajle owocowo-warzywne!

 

Krem z marchwi

1 litr bulionu
1 kg marchwi
sok z cytryny
miód
pieprz
sól

Marchew doskonale nadaje się na zupę i nie musi to być wyłącznie marchwianka, czyli zagęszczona kasza jarzynowa, z dominującą nutą marchwi. Proponujemy zupę krem w wersji podstawowej, którą można dowolnie modyfikować dodając to i owo.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajmy marchew, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, doprawiając solą oraz pieprzem.
Następnie przy pomocy blendera przerabiamy zupę na krem, doprawiając sokiem z cytryny oraz łyżką miodu. Podajemy z kleksem śmietany, grzankami i zielona pietruszką.

 

>> Do marchewkowej pasuje także imbir, który starty dodajemy tuz przed zmiksowaniem.Szczypta kurkumy nada pięknego pomarańczowego koloru, a ostrości - chili i czosnek. Marchew doskonale łączy się także z dynią, którą musimy ugotować w bulionie, a następnie przetrzeć. Zupełnie innym pomysłem jest połączenie dwóch kremów, marchewkowego i zielonego - kremu z groszku, brokułów, czy szpinaku. Z uwagi na gęstość, wylewamy je po pół na talerz, tworząc dwukolorową zupę.

 

Zobacz inne pomysły na zupy krem!

 

Pieczona marchew

1 kg marchwi
świeży tymianek
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
kolorowy pieprz
sól

Marchew jako dodatek do obiadu jest z reguły duszona, często razem z groszkiem. I choć jest to pyszne połączenie, to w ten sposób nie wyczerpujemy wszystkich marchwiowych możliwości.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy skośnie w mniejsze kawałki. Nacieramy dokładnie oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym, oprószamy lekko sola i grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz garścią świeżo siekanego tymianku.
Mieszamy dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia,pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję grillowania, by apetycznie przypiec naszą marchew.


>> Tak upieczona marchew urzeka nutą balsamico i tymianku. Marchewki tuż przed pieczeniem możemy także natrzeć mieszanką miodu, oliwy i chili, wówczas zagrają na naszych podniebieniach pikantną słodyczą. Z dodatków proponujemy nieodzowny do marchwi sezam, ale także i białą gorczycę, a nawet egzotyczne ziarna kolendry.

 

 

Zobacz inne pomysły na pieczone warzywa!

 

Placki ziemniaczane z marchwią

masa na placki ziemniaczane
3-4 marchewki
słodka i ostra papryka
por
pieprz, sól

Marchew nie tylko może stworzyć kompletną potrawę. Może także ożywić i uzupełnić smak tych dobrze znanych i lubianych. Na przykład placków ziemniaczanych.

Wystarczy, że do klasycznie przygotowywanej masy na placki ziemniaczane, dodamy startą na grubych oczkach marchew. Taką masę doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą słodkiej papryki. Mieszamy i wysmażamy na złocisto. Podajemy na ostro, posypane po wierzchu świeżym porem i szczyptą ostrej papryki oraz skropione octem balsamicznym.


>> Do tak zmodyfikowanych placków ziemniaczanych możemy dodać startą na drobnych oczkach czerwoną paprykę, co nada potrawie koloru oraz aromatu. Innym sposobem na danie obiadowe z marchwi są kotlety - w tym celu tartą marchew zagęszczamy jajkiem, garścią otrąb, a doprawiamy kurkumą, bądź curry podsmażoną z czosnkiem cebulka i świeżo siekaną natka pietruszki. Zamiast sezamu tym razem dodajemy prażony słonecznik.

 

Zobacz inne pomysły na placki ziemniaczane!

 

Halawa

1 kg marchwi
1 litr mleka
1 kostka masła
½ szklanki cukru
kolendra
kardamon
kurkuma
daktyle rodzynki

Czyli marchewkowy deser, rodem z kuchni indyjskiej! Aby go sporządzić musimy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw przypraw - czyli kurkumę, kolendrę oraz kardamon i jeśli mamy gest - w szafran. Resztę znajdziemy w każdej lodówce.

Zaczynamy od starcia na długie, cienkie nitki kilograma marchwi, którą smażymy na kostce masła, mieszając pilnie, tak aby nie przywierała do dna. Gdy marchewka nabierze lekko złocistego koloru, zaczynamy małymi porcjami wlewać mleko, które za każdym razem musimy zagotować, a następnie odparować. To zadanie może wydać się monotonne, ale sekret dobrej halawy tkwi właśnie w długim smażeniu marchwi.
Gdy już zużyjemy całe mleko, gotujemy marchew kilka minut intensywnie mieszając, aby nic się nie przypaliło. Na tym etapie doprawiamy marchew mieloną kolendrą, kurkumą i szafranem oraz kilkoma nitkami kardamonu. Dodajemy też uprzednio namoczone w ciepłej wodzie rodzynki oraz pokrojone drobno daktyle.
Cały czas dokładnie mieszamy, żeby nic nie przypalić, a następnie do gęstniejącej masy dodajemy szklankę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, a następnie przykrywamy garnek ściereczką i studzimy. Halawę nakładamy na talerzyki łyżką do lodów.

 

>> Halawę możemy wzbogacić o dodatki - ulubione ziarna, bakalie, orzechy, czy kandyzowane owoce.

 

Zobacz inne pomysły na marchewkowe desery!

 

...i ponad 800 pomysłów na marchew od kucharzy Smaker.pl. Koniecznie zobacz!

 

Zobacz także co piszemy o innych niedoceniancyh warzywach!

Burak jakiego nie znacie! Kliknij!

 

Bartosz Rumieńczyk

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 10 kwietnia 2013 taką marcheweczkę pamiętam z dzieciństwa - moja mama gotowała ją dość często :-) pychotka-
muszę i ja wypróbować ten przepis

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbra55 10 kwietnia 2013 Ja gotuje obrana marchew z obranymi ziemniakami w lekko osolonej wodzie. Woda ma tylko przykryc warzywa. Po ugotowaniu na nie calkiem miekko, ale miekko..ha, ha, dodaje ciemna zasmazke i tluke tluczkiem do ziemniakow na mase. Podaje gorace z polanymi skwareczkami. Wiem ze to jest tluste, ale wierzcie mi, bardzo smaczne. Tak samo robi sie zamiast marchewki kapuste slodka pokrojona w grube plastry. Smacznego.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń